Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът: Да се възстанови неотложният педиатричен кабинет в Ловеч

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов, в която се застъпи за неотложния педиатричен кабинет в гр. Ловеч , с настояването да се направи цялостна инспекция на случая и да се подхващат съответни дейности, за обновяване на работата му.

Повод за рекомендацията на публичния бранител е тъжба на 528 жители, които в писмо алармират за казуса и поддържат работата на лекарите в педиатричния кабинет.

Родителите молят за подпомагане доцент Диана Ковачева с вярата, че гласът им ще бъдат чут, тъй като закриването на дежурния кабинет и пренасочването на децата им към незабавно поделение слага в риск здравето им.

Тезата на жителите е, че в незабавната помощ се одобряват тежки случаи, в това число на възрастни, освен на деца, а пренасочването на дребните „ ще натовари в допълнение към този момент претрупаната незабавна здравна помощ и ще понижи качеството на здравно обслужване “. Те упорстват да бъдат взети ограничения „ за връщане към работа на наложителен детски кабинет, да се обърне внимание на аргументите за неговото затваряне, като се вземат поради потребностите на лечебното заведение и личния състав му “. Посочват, че „ откакто кабинетът няма опция да работи целодневно, може да се подхващат ограничения той да работи на смени и наряди, комфортни за лекарите-педиатри “.

„ Като омбудсман , бих желала да отбележа нуждата правото на децата на достъп до здравна помощ при съблюдаване на правилата на своевременност, достатъчност и качество да бъдат напълно обезпечени. Бих желала също да обърна внимание върху поддръжката на родителите за лекарите в педиатрията в гр. Ловеч , схващане към компликациите, които срещат и отправеното в тази връзка предложение, както и посоченото, че пренасочването на децата към незабавното поделение на болничното заведение, с оглед неговата натовареност и съществуването на доста тежки случаи ще ги сложи в риск и ще докара до понижаване на качеството на медицинските услуги “, написа омбудсман ът до здравния министър.

В умозаключение Диана Ковачева упорства пред проф. Ангелов да бъдат разисквани всички благоприятни условия за обновяване на активността на дежурния педиатричен кабинет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР