Владимир Путин може да пътува на Изток и да разглежда

...
Владимир Путин може да пътува на Изток и да разглежда
Коментари Харесай

Защо Русия залива вражеска Европа с евтин газ

Владимир Путин може да пътува на Изток и да преглежда ракети в Пхненян с Ким Чен-ун, само че съветският газ се движи в западно направление - и то с понижение. Купувачи от Централна и Източна Европа получават синьото гориво с най-малко 10% отстъпка, Центърът за разбор на европейската политика (CEPA).

Според специалистите задачата на Москва е да обезпечи поддръжка във " вражеска " Европа за продължение на контракта за газов пренос през Украйна - решение, което би трябвало да вземе Киев и което може да прекрои картата на европейската енергетика. И попътно да банкрутира " Газпром ".
 Съдът реши
Съдът реши " Газпром " да заплати на Германия 13 милиарда евро обезщетения поради недоставен газ

Германската компания Uniper приключва контракта с съветския газов колос

Загубата на огромна част от европейския пазар още от първите месеци на войната в Украйна съществено удари по съветската газова промишленост, която още от руските времена е инфраструктурно насочена най-много за доходоносния експорт към Стария континент.

Това докара най-голямата загуба на " Газпром " от 25 години. Макар Русия да стартира да продава на другарски настроени режими, покупко-продажбите не са на същите цени, а вътрешни прогнози на газовия монополист демонстрират, че при актуалната обстановка възобновяване ще отнеме най-малко десетилетие.
 Румъния усили с 34% вноса на природен газ през първото тримесечие
Румъния усили с 34% вноса на съществена енергийна суровина

Добивът в страната обаче е много по-висок от вноса й

А в случай че през януари газовото трасе през Украйна излезе от употреба, " Газпром " ще се окаже на ръба на банкрута, считат от CEPA. За момента украинските политици са на позицията, че договорът няма да бъде подновяван.

Затова и в този момент Москва се пробва да си " купи " европейска поддръжка за политически напън върху Украйна да не стопира газовия пренос, който парадоксално се случва на фона на най-голямата война на континента от 1945 година насам. Словакия и Унгария към този момент обществено се афишират за продължение на доставките след Нова година.

Да се създадем, че този газ не е съветски

В истинската обява на CEPA има забавен детайл от сюжета, който включва и България. " Украинските газопроводи са едното огромно трасе за съветски газови доставки. Другото минава през Турция, която получи големи количества газ от Русия през последните месеци. Продава ги на страни от Европейски Съюз, които се вършат, че не знаят от кое място идва ", пишат от центъра.
 Руската компания IDC ще строи
Руската компания IDC ще строи " Турски поток " през България

Изграждането на трасето в страната ни е разграничено сред пет подизпълнители

Напомняме, че много бързо издигнатото продължение на съветския план " Турски поток " през България беше наречено от тогавашните ръководещи " Балкански поток " и те изрично твърдяха, че тръбата не обслужва съветските проблеми.

Както означават специалистите, наподобява, че " Русия употребява Турция, с цел да наводни района с на ниска цена газ, който по-късно се продава на облага на западноевропейските хъбове ". Дава се образец с България - у нас през последните месеци синьото гориво е два пъти по-евтино от естественото спрямо останалите европейски пазари и в следствие се осъществят покупко-продажби за експорт чак до Словакия или Полша.

Турската инфраструктура за газов експорт обаче към момента е с доста по-малък потенциал от украинската и по тази причина Русия се надява, че ще примами европейските държавни управления с ниски цени и опция за огромни облаги от реекспорт. А в подмяна ще получи по този начин нужните средства за военната си стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР