Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение за
Коментари Харесай

КЕВР: От 1 юли цената на тока средно скача с 1,77 на сто

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение за цените в бранш „ Електроенергетика “, които влизат в действие от 1 юли 2024 година за идващия едногодишен ценови интервал до 30 юни 2025 година, оповестиха от регулатора.  

След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди приблизително нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори с 1,77%, се показва в известието. 

За клиентите на „ Електрохолд “ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „ Енерго Про “ тя понижава с 0,49%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.   

С препоръчаното минимално нарастване цените на електрическата енергия за битовите консуматори у нас остават едни от най-ниските в Европа. Определянето им за интервал от една година напред основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което смяната на междинната цена на електрическата сила да е била единствено 1,77%. Увеличението постоянно е било по-високо - през 2023 година то беше 4,7%, през 2022 - 4,3%, показват от КЕВР.  

Средната смяна на цената на електрическата енергия с 1,77% е доста по-ниска от показателя на инфлация през миналия едногодишен интервал, както и от прогнозите за равнището на инфлацията за идващия едногодишен интервал, се отбелязва още в известието.

Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено разискване, на което бяха поканени всички заинтригувани страни, показват от КЕВР.

Решението на КЕВР за цените от 1 юли 2024 година в бранш „ Електроенергетика “ е оповестено на уеб страницата на регулатора.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР