Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка от МВР за полицейско насилие над протестиращи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която упорства за дейно следствие на сигналите за упражнено полицейско принуждение върху протестиращи жители в центъра на София на 2 септември.

Повод за рекомендацията са сигнали до публичния бранител на жители и неправителствени организации, в които се съдържа информация за съществени нарушавания на правата на арестувани от полицията участници в митингите.

Омбудсманът упорства за отговори от вътрешния министър за аргументите, заради които юристи на арестувани лица не са били навреме позволени за среща с тях. Настоява и за предприемане на дейности за прекратяване на практиката за слагането на заплашителни послания на униформеното облекло на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

На базата на съответни сигнали до институцията, омбудсманът разпореди на дирекцията, която ревизира местата за отнемане от независимост - Националният предпазен механизъм (НПМ), да извърши инспекция във Второ районно управление (на МВР) - Столична дирекция на вътрешните работи, където са били арестувани част от протестиращите , по отношение на които се твърди, че не е спазена съществена гаранция за отбрана - обезпечаване на достъп до юрист. Екипът на Национален природонаучен музей на място открива, че две от арестуваните лица са заявили, че желаят да бъдат посетени от определен от тях юрист, само че техните юристи не са били позволени навреме , което е попречило правото им на отбрана.

" В книгата за арестуваните лица не е маркирано да е осъществена такава среща , само че по данни на чиновниците на 02 районно управление (на МВР) - Столична дирекция на вътрешните работи същите са посетени от юрист няколко часа след задържането. В тази връзка е значимо да отбележа, че правото на отбрана е главно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в член 47 от Хартата на главните права на Европейски Съюз, чл.6 от Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно член 74, алинея 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи арестуваните лица имат право на адвокатска отбрана от момента на задържането. Ранният достъп до юрист е значима процесуална гаранция за отбрана правата на арестуваните лица и следва да бъде дейно обезпечена от институциите ", безкомпромисна Ковачева.
 Главсекът: Боли ме, че вършат служителите на реда на парцал и ги стискат за тестисите Обновена
Главсекът: Боли ме, че вършат служителите на реда на парцал и ги стискат за тестисите

" Трябва ли служителите на реда да ги е боязън да си свършат работата? ", пита той президента

Тя подчертава и върху обстоятелството, че в медиите са публикувани и редица притеснителни фрагменти за принуждение и непозволена приложимост на мощ над стачкуващи и публицисти, които изрично осъжда.

Омбудсманът за следващ път обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е належащо да се изследва дали е налице пропорция при потреблението на физическа мощ и помощни средства от правоохранителните органи като главен принцип в интернационалните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за отбрана правата на индивида в Страсбург.

" Съгласно този принцип използваната мощ следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел " , акцентира Ковачева.

В рекомендацията си омбудсманът добавя още, че от изявления и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски чиновници са носели боксове, а по униформите им са сложени лепящи емблеми с надпис на британски език: " Един удар. Един погубен. Аз вземам решение. Без скрупули ".
 20 потърпевши служители на реда в митинга
20 потърпевши служители на реда в митинга

Столична дирекция на вътрешните работи предизвести, че при ескалация ще употребяват физическа мощ

Ковачева показва, че слагането на сходни заплашителни послания на униформеното облекло на чиновници на Министерство на вътрешните работи цели заплашване на жителите и е в несъгласие с етичните правила и главните правила при работата на Министерство на вътрешните работи, регламентирани в член 3 от Закона за министерство на вътрешните работи.

Според нея използването на боксове от полицейски чиновници е неприемлива по Закона за министерство на вътрешните работи, където са изброени изчерпателно типовете помощни средства. Освен това Диана Ковачева прибавя, че жители са показали, че полицейските чиновници не са носели самостоятелни идентификационни номера.

На финала омбудсманът още веднъж предлага предприемане на дейности от управлението на Министерство на вътрешните работи за възстановяване на материалните условия в пространствата за задържане, които са неподдържани и с незадоволителна хигиена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР