Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна до председателя на Асоциацията на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна до председателя на Асоциацията на
Коментари Харесай

Омбудсманът към колекторите: Не подвеждайте длъжниците за давността

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна до ръководителя на Асоциацията на колекторските организации в България Райна Миткова – Тодорова, в която прикани компаниите за събиране на вземания да не подвеждат длъжниците преди идното влизане в действие на на 2 юни 2021 година

Промяната ще отписва частните отговорности на физическите лица, за които е изминал 10-годишен давностен период. Депутатите одобриха новият режим да важи и за заварените задължения, само че има огромна възможност тази алтернатива да отпадне, в случай че Конституционният съд се произнесе, че мярката е противоконституционна във връзка с. Висшият адвокатски съвет на 1 февруари, които се чака да се произнесат преди 2 юни.

Заради теоретичната опция 10-годишната отминалост да обхване и заварените задължения колекторските организации са засилили натиска върху длъжниците и ги подвеждат да подписват документи, с цел да предотвратят опцията хората да се възползват от отминалостта.

Поводът за написване на рекомендацията на омбудсмана са до институцията на жители, потърпевши от сходна процедура, в това число сигнал и от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Ковачева е сезирана и за случаи, в които от вземането на хората се трансферира посредством цесия единствено главницата за колекторските компании да търсят от длъжника с изключение на главницата също лихви, и разходи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР