Олимпийският и седемкратен световен шампион по вдигане на тежести Юрий

...
Олимпийският и седемкратен световен шампион по вдигане на тежести Юрий
Коментари Харесай

Почина световна легенда на щангите и основен съперник на варненеца Благой Благоев

Олимпийският и седемкратен международен първенец по повдигане на тежести Юрий Варданян умря на 63-годишна възраст в Съединени американски щати, оповестяват от Министерството на спорта и въпросите на младежта на Армения.

Както е известно, той бе главен противник на варненския щангист Благой Благоев за европейските и международните трофеи в категория до 82,5 и 90 кг в края на 70-те и първата половина на 80-те години на предишния век. 

Варданян завоюва олимпийската си купа в Москва 1980. Той е също четирикратен първенец на Съюз на съветските социалистически републики, седемкратен международен и петкратен европейски отличник. Варданян има сложени 43 международни върха в кариерата си, а през 1994-а стана член на Залата на славата на спорта, написа Sportal.bg.

След разпада на Съюз на съветските социалистически републики Варданян емигрира в Съединени американски щати. Той се завърна в родината си през 2009-а и беше назначен за консултант на президента на Армения. От 2013 до 2015 беше министър на спорта на страната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР