Олигарси и компании от Русия и Беларус оспорват пред Съда

...
Олигарси и компании от Русия и Беларус оспорват пред Съда
Коментари Харесай

Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд

Олигарси и компании от Русия и Беларус оспорват пред Съда на Европейския съюз в Люксембург наложените им от Европейския съюз наказания,  В момента в Съда на Европейския съюз се преглеждат общо 61 тъжби против лица и компании, включени в черния лист на Брюксел, заяви през днешния ден немският вестник " Билд ".

Според документите, оповестени на уеб страницата на Съда на Европейския съюз, двама олигарси - Григорий Берьозкин и Генадий Тимченко - желаят обезщетение за хипотетични " неимуществени вреди ". Берьозкин, мултимилиардер, притежател на групата компании ESN, твърди в жалбата си, че е " претърпял съществени вреди на репутацията си " и няма нищо общо със събитията в Украйна, нито пък поддържа съветското държавно управление. Той изиска алегорична сума от едно евро като обезщетение за неимуществени вреди. Междувременно Тимченко, който живее в Швейцария, основен акционер на банка " Россия " и непосредствен другар на Владимир Путин, с който президентът даже от време на време играе хокей, желае 1 млн. евро. Той счита, че управляващите на Европейски Съюз очевидно не са оценили вярно връзките му с Путин.

Според правосъдните документи описът на ищците включва и други известни на Запад олигарси, в това число някогашния притежател на футболния клуб " Челси " Роман Абрамович и Михаил Фридман, началник на финансовата група " Алфа груп ". Абрамович желае също 1 млн. евро " като обезщетение за неимуществени вреди ". Ако искът на Абрамович бъде почетен, тази сума ще отиде в благотворителния фонд, който той сътвори със средствата от продажбата на ФК " Челси " в помощ на жертвите на войната. Руският милиардер Алишер Усманов и преди се е опитвал да извади името си от листата със наказания, само че Европейският съд отхвърли да удовлетвори настояването му.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР