Олех Батурин е един от журналистите, заловени и измъчвани от

...
Олех Батурин е един от журналистите, заловени и измъчвани от
Коментари Харесай

Описаха как ще умра в агония. Как оцеля украински журналист, измъчван от руските сили

Олех Батурин е един от публицистите, хванати и измъчвани от съветските окупационни сили в Украйна. Той описа пред украинската редакция на Свободна Европа какво е претърпял в съветския плен.

На 12 март украинският публицист Олех Батурин получава телефонно позвъняване от прочут, който го моли за среща.

Когато стига до уговореното мястото, познатия го няма. Вместо това има кола с съветски бойци. Това споделя Батурин пред украинската работа на RFE/RL малко преди Световния ден на свободата на печата 3 май. "Те изскочиха от колата и започнаха да ме бият. Сложиха ми белезници, завлякоха ме в колата и ме откараха в град Нова Каховка ", споделя още той.

Отвличането е началото на осемдневен плен за Батурин. Журналистът е сътрудник на медия "Нови ден " в южната Херсонска област на Украйна. Тя е значително окупирана от съветски сили от първите дни на войната на Русия в Украйна.

От 24 февруари насам минимум седем публицисти са убити, а няколко други са ранени по данни на "Репортери без граници " и Комитета за отбрана на публицистите. Миналия месец Националният съюз на публицистите на Украйна заяви, че са били убити минимум 20 медийни експерти.

Има данни и за доста други като Батурин, които са били арестувани, измъчвани и разпитвани от съветските сили и техните подставени лица в Източна и Южна Украйна.

"Казаха ми: "Знаеш ли, това е военно състояние. Води се война и можем да те съдим като на война. Просто ще свикаме арбитражен съд и ще те осъдим на разстрел “, споделя Батурин. "Започнаха да ме заплашват, да разказват в детайли по какъв начин ще ме одерат с нож, с цел да умра постепенно в мъка, по какъв начин ще ми извадят очите, ще ми отрежат ушите и крайниците. "
Заплахите
Батурин твърди, че е бил отведен в постройката на общинската администрация в Нова Каховка, където е бил разпитан от Владимир Леонтиев , проруски украинец, който е бил назначен за админ на окупирания град.

"Той ми говореше на съветски ", спомня си Батурин. " "Позна ли ме? Смееш да публикуваш мои фотоси в нацистка униформа? “ Той говореше извънредно жестоко. Беше просто поток от псувни. "

По-рано Батурин е писал публикации за съдействието на Леонтиев с нахлуващите сили и вероятността той да бъде назначен за админ на града. Статиите са илюстрирани със фотоси на Леонтиев, облечен в нацистка униформа, до момента в който взе участие в историческа възстановка.

"Тогава разбрах кой е поръчал отвличането ми ", сподели Батурин. Той прибавя, че по време на разпита в стаята е имало и огромен брой въоръжени съветски бойци. "Всички закани, които чух, трябваше да взема насериозно. Бях напълно в ръцете им ".

Батурин споделя, че е бил грубо обичай в първите часове на пленничеството си. Те ме биха, когато ме задържаха ", сподели той пред RFE/RL през април, до момента в който се намира в Одеса. "Биха ме, до момента в който ме водеха в Нова Каховка. Биха ме, до момента в който бях в полицейското ръководство в Нова Каховка. Докато бях на разпит в кабинета на кмета, и там ме биха. " По-късно медицински обзор открива, че Батурин има четири счупени ребра.

"Те ми споделиха ясно, че не би трябвало да пиша повече ", споделя той. "Казаха ми, че ми отмъщават за моите публикации. Особено Леонтиев по отношение на изявленията с тези снимки… Той беше доста сърдит, че в този момент се появиха тези фотоси отпреди десетилетие, където той носи нацистка униформа. "
Условията
След повече от един ден в ареста на окупационната администрация в Нова Каховка Батурин е трансфериран под ареста на съветските сили и отведен в Херсон, регионалната столица, където е държан при тежки условия.

"В килията нямаше нищо с изключение на скамейка, на която беше много неловко да се спи ", споделя той. "Първите дни беше доста студено, тъй като времето беше мразовито... Имаше кран с вода, което беше добре, тъй като можехме да пием, колкото желаеме. В пода имаше дупка, която беше тоалетна ", прибавя той. "Но нямаше тоалетна хартия... нито сапун, с който да си измиеш ръцете. "

Също по този начин по негови думи се е сервирала единствено студена храна един път или два пъти дневно, а палтото му е служило за одеяло и възглавница. "Много се радвах, че съм бил с палто, когато ме отвлякоха ", споделя той. "Заради това не замръзнах и не се разболях. "
Разпитите
В ареста му задават по-общи въпроси, като да вземем за пример кои са "украинските фашисти " или "белоруските публицисти и деятели, които може да са в Херсонска област ".

"Например ме попитаха кой стои зад разнообразни канали на Telegram в Херсонска област и да дава имената на дейни, проукраински журналисти…[или] имената на деятели, организиращи митинги в Херсон “, споделя той.

Според журналиста митингите на локалните поданици против окупацията на Херсон са раздрусали руснаците, които не са могли да схванат, че хората могат непринудено да излязат на улиците. Той цитира съветски следовател, който е чул да споделя: "Няма значение. Ще превземем Николаев и по-късно ще стигнем до Одеса, а по-късно ще се погрижим за всички тези хора един път вечно. Те няма да организират повече демонстрации. "

"Те се пробват да открият собствен ред ", споделя още Батурин. "Искат изцяло да подтиснат всяка демонстрация на социална интензивност. Казаха ми намерено още на първия разпит, че имат намерение изцяло да потушат публицистиката и просто да попречат на публицистите да извършват професионалните си отговорности.... Те демонстрират с дейностите си, че считат тази територия за своя. Вярват, че ще бъдат там вечно. "
Освобождаването
След осем дни плен Батурин е освободен. Казано му е да остане в дома си още пет дни. "Ясно ми е, че са били релативно нежни с мен, изключително в съпоставяне със пандизчиите, които са се борили против тях ", споделя Батурин. По негови думи те са били "постоянно измъчвани ".

"Това отношение и фактът, че ме освободиха, демонстрира, че отвличането е било предизвестие, че би трябвало да внимавам ", прибавя той.

Малко по-късно Батурин напуща района и подхваща рисково пътешестване през фронтовата линия до следена от украинското държавно управление територия, като се притеснява, че в случай че руснаците го потърсят още веднъж, за него, "последиците ще бъдат изцяло разнообразни ".

"Все още си припомням онази първа нощ, първите 24 часа като пандизчия “, споделя той. "Не желая да мисля за това още веднъж, само че непрекъснато е в мозъка ми. "
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР