Окуражени от успеха си на междинните избори за Конгрес в

...
Окуражени от успеха си на междинните избори за Конгрес в
Коментари Харесай

Проблеми със западната подкрепа за Украйна

Окуражени от триумфа си на междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати, републиканците, които ще разполагат с нежно болшинство в новия състав на Камарата на представителите, предизвестиха държавното управление на президента демократ Джо Байдън да чака установяването на доста по-строг контрол върху огромната военна помощ, която то дава на Украйна, написа през днешния ден в. “Вашингтон пост ”.

Демократите чакаха сходни претенции и от седмици работят за разпространение на напъните си да наблюдават оръжейните доставки. Както Държавният департамент, по този начин и Пентагонът обрисуваха проекти за повече инспекции и за образование на украинците, които имат за цел да предотвратят попадането на американските оръжия в несъответствуващи ръце. Досега обаче тези начинания не съумяха да накарат скептиците от Републиканската партия да спрат да упорстват за предприемането на одити и на други ограничения за отчетност, отбелязва “Вашингтон пост ”.

Повечето длъжностни лица във Вашингтон са съгласни, че като цяло стремежът към по-голям контрол е за положително. Експерти обаче предизвестяват, че съществуват съществени пречки пред обезпечаването на безупречна отчетност за всички оръжия, предоставени на Украйна, и евентуално най-суровите критици на Байдън ще останат неудовлетворени, разяснява американският ежедневник.

Обикновено инспекции се вършат само сега на предаване на оръжията на украинските управляващи. Получателите би трябвало да правят “засилено наблюдаване ” единствено в специфични случаи, като най-често става въпрос за оръжия и военно съоръжение, които действат със секретни технологии.

От съветската инвазия в Украйна на 24 февруари до началото на този месец американски инспектори са създали единствено две инспекции на място, които покриват едвам 10 % от предоставените от Съединени американски щати 22 000 единици оръжие, обобщава “Вашингтон пост ”. 

Западните страни смятаха, че в Европа повече в никакъв случай няма да има война с артилерия и танкове, и заради това страните на Стария континент съкращаваха оръжейните си ресурси. Те обаче сгрешиха, написа през днешния ден различен американски ежедневник – “Ню Йорк таймс ”.

Когато Съветският съюз се разпадна, европейските страни взеха решение да се възползват от “дивидентите на мира ”, като фрапантно понижиха бюджетите си за защита, както и числеността на своите армии и арсеналите си.

Близо десетилетие по-късно възходът на “Ал Каида ” трансформира тероризма в съществена цел на европейските въоръжени сили, като битката изискваше различен вид военни вложения и построяването на по-леки експедиционни елементи. Но даже и проточилите се с години военни дейности на НАТО в Афганистан имат малко сходства със сегашната война в Европа, която се води с тежка артилерия и танкове. 

Войната в Украйна, която бе считана за нещо немислимо, изчерпва скромните ресурси от артилерия, муниции и противовъздушна защита на европейските “армии бонсай ”, както ги назовават някои длъжностни лица от НАТО. Съединени американски щати разполагат с лимитирани ресурси от оръжията, които украинците желаят и от които се нуждаят, а Вашингтон не желае да пренасочи свои основни оръжия от характерни райони като Тайван и Южна Корея.

“Един ден в Украйна се равнява месец и даже повече в Афганистан ”, споделя Камил Гранд, специалист по защита в Европейския съвет за външна политика, който до неотдавна беше помощник-генерален секретар на НАТО по вложенията в защитата.

През лятото украинците са изстрелвали в Донбас сред 6000 и 7000 артилерийски снаряда дневно. При руснаците тази численост възлиза на сред 40 000 и 50 000 дневно, съобщи почитан чиновник на алианса. 

За съпоставяне, Съединени американски щати създават единствено 15 000 снаряда на месец, показва “Ню Йорк таймс ”.

Затова Западът прави всичко по силите си да откри руско съоръжение и муниции, а те стават все по-оскъдни. Обсъжда се даже опцията НАТО да влага в остарели фабрики в Чехия, Словакия и България, с цел да се възобнови производството на руски 152- и 122-милиметрови снаряди за украинската артилерия. Пречките  обаче са многочислени.

Европейски Съюз утвърди заплащания в размер на 3,1 милиарда евро за страните членки, които са дали военна помощ на Украйна. Този фонд (Европейският механизъм за мир) обаче е привършен съвсем на 90 %.

Досега страните от НАТО са дали на Украйна оръжия на стойност към 40 милиарда $, което е почти колкото годишния бюджет за защита на Франция.

Според различен чиновник на алианса по-малките страни са изчерпали своя капацитет, като оръжейните ресурси на 20 от 30-те членки са намалели доста. Останалите 10 обаче към момента могат да дават още оръжия. Това важи изключително доста за по-големите съдружници като Франция, Германия, Италия и Нидерландия, счита източникът на “Ню Йорк таймс ”. 

Войната и нейните зверства стартират да се възприемат като нещо обикновено и от ден на ден хора се абстрахират от нея, разяснява в. “Гардиън ”. Къде изчезна възмущението? Какво стана с дълбоката гняв? След девет месеца бойни дейности западното публично мнение беше притъпено, стартира да заглъхва и да става все по-безчувствено.

Хората към този момент не са шокирани, даже и не са изключително сюрпризирани от новините за кръвопролития. Мнозинството от тях към момента желаят Украйна да завоюва, само че не се чака това да се случи в близко бъдеще. При неналичието на мирни договаряния и на каквито и да било сигнали за облекчение на обстановката, умората от войната тласка жителите към незаинтересованост, счита английският ежедневник. 

В Италия и Германия се чуват гласове от крайната десница, които се оплакват, че “им е писнало ” от войната и нейната прекомерно висока цена. 

Централна Европа е осеяна от митинги против конфронтирането с Москва. 

Страните от НАТО предоставиха на Украйна великодушна военна помощ в размер на милиарди долари. Последният пакет от европейски наказания против Русия обаче неведнъж беше променян по този начин, че бъде отслабен, и също така беше забавян, отбелязва “Гардиън ”. 

Въпросът за налагането на таван на цените на съветския нефт провокира разногласия сред съдружниците.

Дали публичната поддръжка ще се разколебае още по-силно, поради това, че войната се трансформира в нормален всекидневен факт, а недоволството се популяризира от ден на ден?, пита се “Гардиън ” 

Според изследване на социологическата организация “Опиниънс ” поддръжката в Европа за Украйна понижава от лятото и в този момент възлиза на към 57 %. Освен това “мирният лагер ” пораства – шейсет % от германците да вземем за пример поддържат дипломацията.

В Съединени американски щати удовлетворението от военните триумфи на Украйна парадоксално докара до блаженство и на продължаващите закани се обръща все по-малко внимание. Възможно е когато републиканците поемат контрола върху Конгреса, военната помощ да бъде орязана.

Украинците са страхотна мощ. Те демонстрираха, че могат да победят враговете си. Трябва ли обаче да се боят от приятелите си, пита се английското издание.  

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР