Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение Задържане под

...
Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение Задържане под
Коментари Харесай

Оставиха в ареста тримата нидерландци, произвеждали дрога край Омуртаг

Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ във връзка с тримата нидерландци, арестувани поради с откритата нарколаборатория в село Врани кон, община Омуртаг, оповестяват от пресслужбата на съда.

В ареста остават М. Б. (на 46 години), Й. С. (на 48 години) и К. Ф. (57-годишен). Те са привлечени като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, като групата е основана за произвеждане, преправка, придобиване, държане и разпространяване на наркотични субстанции или техни аналози.

В стопанска сграда в землището на село Врани кон, тримата са работили в съучастничество, като без съответно позволение по Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите са произвеждали и преработвали прекурсор – бензил метил кетон. Държали са и уреди и материали за произвеждане на опиати.

По време на съвещанието на съда стана ясно, че лабораторията се помещавала в отдалечена от обитаемото място остаряла стопанска сграда. Тя била добре оборудвана за произвеждане на наркотични субстанции. Вътре имало построена апаратура с огромен потенциал за задачите на индустриалния развой, както и битови пространства, пригодени за живеене. В пространствата са открити бидони с прекурсори. Общото количество конфискувани субстанции е над 500 кг. Към момента се знае, че лабораторията е почнала своята работа директно преди профилираната интервенция.

Съдът постанови мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ и за тримата, вземайки поради, че задачата на мярката е да обезпечи наличието на обвинените в хода на следствието и тъй като съществува действителна заплаха както да извършат ново закононарушение, по този начин и да се укрият. Съдът се съобрази и с практиката на Европейския съд по правата на индивида, съгласно която отбраната на публичния интерес надвива над правото на персонална независимост.

От съда напомнят, че тримата жители на Кралство Нидерландия бяха арестувани в събота – 19 август 2023 година, когато беше открита нарколабораторията в село Врани кон, община Омуртаг. Любопитен факт е, че двама от мъжете - М.Б. и Й.С. са задържани по време на акцията в самата лаборатория, а третият - К.Ф., на 57 години, който се счита за началник на проведената незаконна група, е арестуван в бургаско село.

Определенията на Окръжен съд – Търговище, с които се постановяват ограниченията за неотклонение, подлежат на обжалване и митинг в пред Апелативен съд – Варна.При обжалване съдът насрочва делото от 10,00 ч. на 29.08.2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР