Окръжният съд в Монтана осъди прокуратурата на Република България да

...
Окръжният съд в Монтана осъди прокуратурата на Република България да
Коментари Харесай

Бившият кмет на Видин получава 83 хил. лв. заради незаконни обвинения

Окръжният съд в Монтана осъди прокуратурата на Република България да заплати обезщетение от 83 000 лв. на някогашния кмет на Видин в мандата 2011 - 2015 година Герго Гергов за нелегално повдигнати обвинявания за четири закононарушения, оповестиха от Съдебната палата в Монтана.

През 2014 година против Герго Гергов е било формирано досъдебно произвеждане на Специализирано звено " Антикорупция " при Софийска градска прокуратура и е бил притеглен за обвинен с три обвинявания - закононарушение по работа за да набави за себе си полза, нелегално държане на нерегистрирани археологически обекти и нелегално държане на муниции.

През 2016 година му е било повдигнато и четвърто обвиняване за закононарушение против стопанството. Взета му е мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 30 000 лв., променена след това на 10 000 лв., наложена му е и мярка " Забрана за овакантяване на Република България, с изключение на с позволение на прокурор ".

През 2014 година Гергов е бил отхвърлен от служба като кмет на Видин, а през 2015 година е възобновен с друго решение на съда. През април 2016 година наказателното произвеждане против Герго Гергов за закононарушение по работа и нелегално притежавани муниции е прекъснато, а през ноември същата година е било прекъснато и наказателното произвеждане за закононарушение против стопанството.

През юни 2016 година Окръжният съд във Видин е оправдал Гергов по обвиняването за нелегално държане на археологически обекти, а по-късно същата година присъдата е доказана от Апелативния съд в София.

След приключването на делата и следствията против Герго Гергов той е подал иск в съда за нанесени му от дейностите на прокуратурата имуществени и неимуществени вреди за 200 000 лв.. В него той акцентира, че общественото му задържане и показният обиск в дома му са му предизвикали душевен вреди и са уронили положителното му име пред видинчани, породили са в фамилията му боязън от нещо, което не е направил, влошили са здравословното му положение.

Съдът в Монтана е взел под внимание обстоятелствата по делото и е осъдил прокуратурата да заплати 80 000 лв. неимуществени вреди и 3000 лв. имуществени вреди, отхвърлил е искът в размера до 200 000 лв.. Решението предстои на обжалване пред Апелативния съд в София, прецизираха от правосъдната палата в Монтана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР