Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за

...
Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на Портних за замърсяването на Варненското езеро

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро, породено от спуканата тръба за отпадни води, която минава по дъното му.

Обвинени са трима души, един от които е някогашният кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е позволил да бъдат нечисти морските води. Това е довело до вреди за околната среда, показват от прокуратурата.

За това закононарушение Наказателният кодекс планува от 2 до 8 години отнемане от независимост и санкция от 10 000 до 50 000 лв..

Портних е измамен под отговорност и за това, че като длъжностно лице, не е положил задоволително грижи за ръководенето и ръководството на предоставената му работа, от което е последвала вреда в изключително огромни размери. Наказанието за това е от 3 до 10 години затвор.

Другите обвинени за замърсяването са Ботьо Т. - шеф на " БТ-Инженеринг " ЕООД - компанията е профилирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в областта на околната среда и ръководството на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото сдружение, която е била измежду членовете на Държавната приемателна комисия на плана за създаване на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери, за която плануваното в закона наказване е отнемане от независимост от 10 до 20 години.

Досъдебното произвеждане е формирано през 2020 година по разказа на Националната следствена работа. Внесените в съда материали от следствието са 114 тома. /БГНЕС, БНТ
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР