Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд началник на влак

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд началник на влак
Коментари Харесай

Началник на влак застава пред съда във Варна за причиняване смъртта на жп работник

 Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд шеф на трен за причиняване гибелта на жп служащ при трудова акцидент, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна. 

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предаден 52-годишният Риза М.  за трудова акцидент, при която била породена гибелта на стрелочник  – закононарушение по член 123, ал.1 от Наказателен кодекс.  Деянието се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години.

На 13 ноември 2018 год. в региона на жп гара Варна-запад при осъществяване на маневрена активност на трен подсъдимият като шеф на трен и началник на маневра заради немарливо осъществяване на занимание, представляващо източник на нараснала заплаха, нарушил редица правила за сигурност. Така  била породена гибелта на 58-годишния Зия Ю.

Пострадалият работел по трудов контракт с " Поделение товарни транспорти Горна Оряховица “ като маневрен стрелочник. На 13 ноември локомотив трябвало да вземе два вагона от вагоноремонтния завод. С цел осъществяване на маневрата бил избран състав, в който влизал и потърпевшият Зия.

Мъжът трябвало да разкачи от локомотива двата вагона. За тази цел подсъдимият му разпоредил да влезе сред локомотива и първия вагон, с цел да извърши разкачването.  

Подсъдимият видял, че вагоните са разкачени и се движат поради наклона, подал сигнал " Стоп “ на локомотивния ватман, който спрял. Стрелочникът Зия Ю. бил открит мъртъв, паднал настрана до локомотива.

Назначената експертиза по делото дала умозаключение, че гибелта на маневрения стрелочник е вследствие съчетана контузия на тялото на главата, гърдите и други увреждания, несъвместими с живота.

Предстои делото да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР