Окръжна прокуратура-Велико Търново представи информация по досъдебното производство във връзка

...
Окръжна прокуратура-Велико Търново представи информация по досъдебното производство във връзка
Коментари Харесай

Великотърновската прокуратура с информация за разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица

Окръжна прокуратура-Велико Търново показа информация по досъдебното произвеждане по отношение на открита умряла жена в Долна Оряховица , оповестиха от правното ведомство.

В хода на следствието за открита през вчерашния ден умъртвена 40-годишна жена в града, от събраните досега доказателства е било открито, че гибелта на дамата е настъпила от, породени от пет кучета.

Задържан е бил мъж, притеглен в качеството на обвинен. Това беше обявено на брифинг от Илиан Благоев, представител на Окръжна прокуратура-Велико Търново. На него участва и наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова, която посочи, че това събитие е наложило да се преквалифицира действието от съзнателно ликвидиране на закононарушение по член 325в от Наказателен кодекс, предусещащ наказване за всекиго под чиито грижи се намира гръбначно животно и което аргументи телесна щета с последвала гибел на друго лице. Предвиденото наказване е до 5 години отнемане от независимост и санкция до 10 000 лв. .

Данните досега сочат, че кучетата не са били безстопанствени и са отглеждани в частен парцел, чийто притежател е в чужбина. Той е отглеждал в дълъг интервал от време десетина кучета. По време на отсъствието си от страната е оставил гледач да живее в парцела, да го пази и да поставя грижи за кучетата, като му е осигурявал пари за храна на животните .

Лицето, което е било натоварено да поставя грижи за петте кучета и да подхваща всички вероятни ограничения те да не съставляват заплаха за други хора и животни, не е изпълнило това обвързване. Има данни, че животните постоянно са били пускани да обикалят свободно по улиците на селото, сподели още прокурор Харитонова.

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е повдигнал обвиняване против това лице за закононарушение по член 325 в от Наказателен кодекс. Извършителят е бил арестуван за период до 72 часа като прокуратурата е внесла в съда искане за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ .

Събрани са били данни за предишни случаи на нахлуване на хора от същите кучета . Назначени са експертизи.

Задълженията на хората, отглеждащи домашни любимци, са регламентирани в Закона за ветеринарномедицинската активност, обърна внимание прокурор Благоев. Той заяви, че Окръжна прокуратура-Велико Търново се е самосезирала по реда на административния контрол и е разпоредила инспекция дали виновните институции са изпълнили отговорностите си според Закона за отбрана на животните и Закона за ветеринарномедицинска активност.

Действията по следствието не престават под управлението на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР