Окръжен съд-Силистра определи мярка за неотклонение Задържане под стража“ на

...
Окръжен съд-Силистра определи мярка за неотклонение Задържане под стража“ на
Коментари Харесай

Румънецът, обвинен в контрабанда на заготовки за цигари, остава в ареста

Окръжен съд-Силистра дефинира мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ на В.С., упрекнат за осъществена контрабанда в изключително огромни размери на артикули за индустриални цели - палети с кашони с картонени заготовки за цигари и палети с хартия на рула за цигари.

Окръжна прокуратурата-Силистра изиска от съда да дефинира най-тежката мярка за процесуална насила – „ Задържане под стража “, мотивирайки се, че е налице обосновано съмнение, че обвинения е направил закононарушението, в което е упрекнат, същият може да извърши друго закононарушение или да се укрие.

Защитникът на обвинения В.С. уточни доводи за неоснователност на настояването, липса на индивидуален детайл и несъставомерност на действието, защото неговият подзащитен не е знаел, и не е имал обвързване да знае какъв товар транспортира. Той пледира за установяване на мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ на В.С.

В правото си на отбрана и последна дума обвиненият В.С. сподели, че не е отговорен.

Въз основа на осъществените досега следствени дейности и събраните досега писмени и гласни доказателства, съдът одобри, че може да се направи обосновано съмнение, че обвиненият е съпричастен към закононарушението, в което е упрекнат.

Касае се за осъществяване на две действия, осъществени на разнообразни дати-16.04. и 18.04.2023г., на трасе „ Вход “ и на „ Изход “ в България, на разнообразни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Въпреки, че при осъществяването на второто действие на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Силистра не е прекосена границата и по-скоро се касае за опит, а не за довършено закононарушение, е използван еднакъв веществен закон за тежко закононарушение по смисъла на закона, наказуемо с отнемане от независимост.

По отношение на субективния детайл за осъществяване на закононарушение съдът откри, че документите съпътстващи товара са направени на понятен за обвинения В.С. език. Освен това В.С. като водач е виновен за сходството им с товара, както и за декларирането на подлежащи на обмитяване или данъчно облагане артикули.

Тъй като обвиненият В.С. няма адрес в България, нито може да уточни подобен, на който може да бъде свикан, съдът не откри учредения да наложи каквато и да е по-лека мярка за неотклонение от „ задържане под стража “.

Контрабандната стока е в огромно количество, на висока стойност и поради повдигнатото тежко обвиняване, то би могло да стимулира обвиненият да се укрие, като по този метод да осуети провеждането на същинското наказателно произвеждане.

С оглед на това съдът взе мярка за неотклонение “Задържане под стража “ по отношение на обвинения В.С., на 33 години, неосъждан, с двойно гражданство-румънско и молдовско.

Определението на съда предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд-Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР