Окръжен съд - Разград постанови мярка за неотклонение Домашен арест“

...
Окръжен съд - Разград постанови мярка за неотклонение Домашен арест“
Коментари Харесай

Домашен арест за 72-годишен рецидивист разпространявал наркотици

Окръжен съд - Разград постанови мярка за неотклонение " Домашен арест “ по отношение на 72-годишния М.М. Той е притеглен в качеството на обвинен от Окръжна прокуратура – Разград за това, че на 26.06.2023 година в с. Ясеновец, без съответно позволение по Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, e държал за разпространяване високорисково наркотично вещество – кокаин с общо тегло 116,53 грама. Това оповестиха от Окръжен съд за Varna24.bg.

Наказанието, което се планува от закона за това закононарушение, е " отнемане от независимост “ от 2 до 8 години.

От Окръжна прокуратура – Разград желаеха мярка за неотклонение " Задържане под стража “ с претекста, че са налице всички изискуеми законови предпоставки за това. Посочиха още, че обвиняването е за тежко съзнателно закононарушение, което се характеризира с висока степен на социална заплаха както на действието, по този начин и на дееца.

Съобразно напредналата възраст, фамилното и здравословно положение на обвинения и неговата брачна половинка, за която поставя грижи, юристите му желаеха по-леката мярка " Домашен арест “. Изтъкнаха и редица доводи, измежду които, че няма заплаха да се укрие.

След като взе поради материалите, събрани в досъдебното произвеждане, прегледа доводите, залегнали в настояването на прокуратурата, както и причините на отбраната, съдът постанови по отношение на М.М. да бъде взета мярка за процесуална насила " Домашен арест “.

Съдът реши, че за обвинения е налице обосновано съмнение за съпричастността му към действието, за което е притеглен като обвинен, както и че съществува действителна заплаха М.М. да извърши друго закононарушение. Съдът уточни, че публичната заплаха на това закононарушение е висока, защото води до обилни вреди за обществото – освен за употребяващите и разрастващите взаимозависимост, само че и за публичния ред и сигурност. Според правосъдния състав обвиненият е персона с нараснала степен на социална заплаха поради предишни осъждания, в това число и за закононарушение от същия темперамент осъществено през 2019 година, за което М.М. е търпял наказване 9 месеца " отнемане от независимост “.

Разградският областен съд реши, че с оглед здравословното положение на брачната половинка на обвинения и задължението му да поставя грижи за нея, най- подобаващата мярка за неотклонение по отношение на М.М. е " Домашен арест “, като контрола ще се реализира посредством средство за електронно наблюдаване.

Определението може да се апелира и стачкува в законоустановения 3-дневен период пред Варненския апелативен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР