Окръжен съд – Варна отказа по-лека мярка на мъжа, обвинен

...
Окръжен съд – Варна отказа по-лека мярка на мъжа, обвинен
Коментари Харесай

Оставиха в ареста мъж, заплашавал с убийство бившата си съпруга

Окръжен съд – Варна отхвърли по-лека мярка на мъжа, упрекнат за закана за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение и неизпълнил заповед за отбрана

Варненският областен съд удостовери като законосъобразна избраната от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Гюкай Ш. Той има предявени обвинявания, че в интервал 30 април 2021 година – 28 ноември 2021 година, наново и при изискванията на продължавано закононарушение, не извършил заповед за отбрана от домашно принуждение. 30-годишният мъж бил длъжен да се въздържа от осъществяване на принуждение и да не доближава на разстояние по-малко от 100 метра някогашната си жена и тяхното дете. Освен това на 28 ноември отправил и закана за ликвидиране.  Деянията се явяват  тежки умишлени закононарушения, като Наказателен кодекс планува наказване " отнемане от независимост “ до 6 години.

Защитата на Гюкай уточни, че мярката, избрана от Районен съд – Варна се явява прекалено тежка и беше пожелан „ домакински арест “ на адреса на лицето в село Гроздьово. Изтъкнато беше, че до момента в който е работила заповедта за отбрана тъжителката непринудено е живеела с мъжа и фамилията му в селото и е имала свободата да си отиде. Освен това давала и разнообразни тълкования на съжителството си с Гюкай Ш.

Въззивният областен съд показа основанията на Районен съд – Варна, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за установяване на първичния арест. Събрани са задоволително по размер доказателства, въз основата на които да се направи обосновано съмнение за съпричастността на Гюкай Ш. към действието, за което е упрекнат. И този правосъден състав реши, че е налице действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение. От справката му за съдимост е видно, че той е неведнъж осъждан за закононарушения от общ темперамент. През 2020 година е сключил съглашение за владеене и разпространяване на опиати и владеене на нелегално оръжие, като Окръжен съд – Варна му е наложил присъда от 2 години „ отнемане от независимост “ с 4 години изпитателен период. През юни тази година е наказан за закононарушения, идентични с тези, за които и в сегашния миг се изправя пред съда. Тричленният правосъден състав акцентира, че актуалните действия се явяват осъществени в границите на изтърпяване на наложено наказване „ пробация “ и в изпитателния период на другото наказание, като се отличават с активност през месец ноември. С цел да изолира Гюкай Ш.  от лицето по отношение на което са осъществени закононарушенията, съдът счете, че следва да удостовери наложена му най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража.

Определението на Варненски областен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР