Окончателно решение на Върховния касационен съдОтмениха доживотната присъда на охранителя

...
Окончателно решение на Върховния касационен съдОтмениха доживотната присъда на охранителя
Коментари Харесай

Само 30 г. затвор за двоен убиец на жена и дете

Окончателно решение на Върховния касационен съд
Отмениха доживотната присъда на охранителя Викторио Александров 

Отвлякъл такси и молел водача да вземе момиченцето

Бившият охранител Викторио Александров получава 30 години затвор, реши дефинитивно преди дни Върховният касационен съд. Той анулира доживотната присъда, постановена от апелативните магистрати за убийството на приятелката му Дарина и едногодишната им дъщеричка Никол.  Трагедията потресе България преди 4 години, а и след правосъдната развръзка остава необяснимо за какво Викторио е направил кървавото закононарушение. Той имитирал и опит за самоубийство, само че не му стигнал куража да се простреля и патронът единствено го одраскал към ухото.

Във съдбовния ден 29 октомври 2018 година Викторио Александров решил да обясни връзките с приятелката си. Двамата имали чести разправии и дни преди нещастието 23-годишната Дарина Министерска му декларирала, че се разделят вечно. Мъжът напуснал жилището  на ул. „ Бели Дунав “ в столичния кв. „ Надежда “, в който живеели тримата и с дребната им дъщеричка Никол. Жилището било на Дарина, което тя получила като подаяние от своята баба.

Викторио обезверено не желал да се разделят и пуснал тъжба за домашно принуждение в полицията, че Дарина го тормози душевен – спряла да го назовава „ благо “ и се държала жестоко с него. По обяд той дошъл в жилището на Дарина, което правел и всеки ден след раздялата. Поводът бил – да види детето. Твърди, че още веднъж отворил дума двамата да се сдобрят, само че Дарина била непреклонна. Според думите на Александров, тя го заплашила, че повече няма да види дребната Никол и я изтръгнала от ръцете му. Това го вбесило и той извадил законно притежавания си револвер. Два пъти гръмнал жена си в главата, сграбчил Никол и хукнал на открито. Камерите във входа снимали по какъв начин Викторио тича към изхода с дребната на ръце. По-късно той ще каже, че не помни нищо от стрелбата и до последно не знаел, че е прострелял някогашната си другарка. Въпреки това не не запомнил, когато напускал жилището на убитата си жена, да изхвърли телефона си, с цел да не бъде засечен по мобилната клетка.

От Министерство на вътрешните работи стремително афишират Викторио и Никол за търсене. Снимките им са публикувани по всички гранични пунктове, само че двамата като че ли са се изпарили. Веднага след убийството в кв. „ Надежда “, Александров се отправил към дома си в кв. „ Хаджи Димитър “, само че видял дежурящата пред блока патрулка и се отказал. Обикалял с детето по градинки, водил го на сладкарница. Започнало да притъмнява и Викторио решил да хване такси. Казал му да кара към град Елин Пелин и по пътя опрял револвера в главата на водача. По описа на таксиджията няколко пъти променял крайната точка, до която е трябвало да стигнат. Около час таксито обикаляло кварталите към изхода на София в посока автомагистрала „ Хемус “. През цялото време Викторио обяснявал, че желае да се самоубие, детето плачело, водачът се опитвал да ги успокои. Похитителят взел и двата телефона на водача от боязън да не се обади в полицията. Викторио говорел нелепости, че жена му била умъртвила другото им дете и че по тази причина желал да скочи от мост. Даже предложил на таксиджията да вземе детето, само че мъжът отказал.

Близо до Горни Богров Викторио споделил на таксито да спре слязъл на пътя в тъмното дружно с Никол. Двамата се скрили в някакви порутени постройки. По най-бързия метод, по който намерил телефон, таксиджията се обадил в полицията и регионът бил заварден от униформени. Полицаите чули два изстрела – с единия Викторио гръмнал детето си в дясното око. С втория направил страхливия си опит за самоубийство.

Няколко часа по-рано Ваня и Георги Министерски – родителите на Дарина, на вятъра се опитвали да се свържат с нея по телефона. Притеснени те пристигнали  в „ Надежда “ дружно с ключар, който отворил заключеното жилище. 

„ В жилището беше мрачно. Георги възпламени лампата и видяхме тялото на Дарина, проснато в хола. Той се приближи и сподели: „ Мъртва е “. Ваня стартира да пищи “, споделя по-късно пред съда съседката Ирина Йорданова. Тя показа и какво знае за връзките сред Викторио и Дарина. По думите й те се карали за разнообразни неща – в това число и поради куче, което младото семейство изпратило да живее в дома на родителите на мъжа след раждането на детето. Викторио доста тормозел Дарина поради животното, карал я да му дава огромни суми пари за храната му. Друг спор посред им бил обвързван с жилището в „ Надежда “. Двамата нямали брак, само че когато се родила Никол, Дарина предложила момиченцето да носи семействата и на двамата.  Викторио нямал нищо срещу, само че при изискване, че Дарина му трансферира този апартамент. Младата жена се тормозила също и че охранителят си държи револвера в дома им в кутия от обувки. През последната година от взаимния им живот, Викторио непрестанно я ревнувал и правел кавги. Според съседката й, чашата преляла, когато я блъснал и тя решила да го изгони.

Викторио бил разпитан още в болничната стая и непрекъснато твърдял, че не знае нищо за касапницата. За убийството на бебето Никол се оправдал, че се бил спънал в тъмното и без да желае натиснал спусъка, а патронът уцелил детенцето. 
По-късно в съда юристите му се опитваха да потвърдят, че той воювал с родителите на Дарина и те били повода и за раздялата с Дарина и за свадите му с нея. Въпреки, че имаше подозрения за психическото му положение, експертиза сподели, че той е кадърен да носи наказателна отговорност.

От пандиза и психиатрията в Ловеч той се обаждал и заплашвал Ваня и Георги Министерски и с това доказвал, че не осъзнава виновността си и не заслужава по-малко присъда от доживотната. Сега хората си питат дали тези 30 години не са за него опрощение, тъй като му дават късмет след десетилетие да почне да нападна съдилищата с молби за условно предварително освобождение.

Мотивите на Върховен касационен съд за понижаване на наказването
Бил млад, имал чисто досие, направил самопризнания
Прокуратурата и частните обвинители упорстваха от самото начало на делата и на трите инстанции Викторио Александров да получи пожизнен затвор. През януари 2021 година Софийският градски съд наложи наказване от 20 години затвор за двойния палач. Последваха митинги против скандално ниското наказване, а апелативните магистрати постановиха пожизнен затвор.

Състав на Върховният касационен съд обаче реши, че не е изложена безапелационна обосновка за възприетата изключителна тежест на осъщественото закононарушение по член 116 от Наказателен кодекс във връзка с убийството на детето. Според висшите магистратите би трябвало да се държи сметка и за откритите смекчаващи условия, каквито са чистото правосъдно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, откровеното страдание за осъщественото на причинителя Викторио Александров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР