Окончателният вариант на новия Закон за хората с увреждания е

...
Окончателният вариант на новия Закон за хората с увреждания е
Коментари Харесай

Новият закон за хората с увреждания е публикуван за обществено обсъждане

Окончателният вид на новия Закон за хората с увреждания е оповестен на Министерството на труда и обществената политика и следва за публичното му разискване. Голяма част от измененията в грижата за хората с увреждания, заложени в плана, към този момент бяха обществено оповестени след поетапното им разискване в работната група в общественото министерство.

Новият тип финансова поддръжка за хората с увреждания, обвързана към този момент с линията на бедността, ще влезе в действие от 1 януари следващата година. От 1 януари 2020 година се планува финансирането на медицинските произведения и помощните средства за хората с увреждания да премине към системата на опазването на здравето, като се вкарва нов механизъм за тяхното финансиране и даване (в натурално измерение), както и стандарти за качеството им.

Въвежда се нов тип оценка на потребностите на хората с увреждания, съобразена с самостоятелните потребности. Заключенията от самостоятелната оценка ще са наложителни за всички органи. Създава се нов профилиран орган за хората с увреждания на бюджетна прехрана към Министерския съвет, който ще дава отговор за самостоятелната оценка от 1 януари 2021 година. До тази дата отговорностите му ще се извършват от Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията на хората с увреждания.

Информационната система за хората с увреждания ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане

Регламентират се по-облекчени критерии за представителност на организациите на хората с увреждания. Държавата обезпечава финансова поддръжка на организациите на и за хората с увреждания под формата на дотация от държавния бюджет, която се дава на организациите на и за хората с увреждания с приета представителност, както и въз основа на утвърдени планове на юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи действия в социална изгода в региона на правата за хората с увреждания.

В работата по плана участваха както майките, по този начин и хора от националнопредставителните организации на хора с увреждания, специалисти от разнообразни министерства, министри.

Проектът на Закон за хората с увреждания е създаден в осъществяване на Програмата за ръководство на държавното управление за интервала 2017 - 2021 година, в която са заложени ограничения, свързани с рационализиране на законодателството в региона на политиката за интеграция на хората с увреждания, се показва в претекстовете на законопроекта. Той е съгласуван с условията на Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, утвърдена със закон на 26 януари 2012 година

Нов профилиран орган за хората с увреждания

С проектозакона се планува основаването на профилиран орган с съществена активност правене на самостоятелната оценка на потребностите, осъществяване и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Специализираният орган е юридическо лице на бюджетна прехрана към Министерския съвет със седалище София. Органът има водеща роля при координацията сред обособените институции и организации и ще стартира да действа от 1 януари 2021 година За интервала от влизането в действие на закона до 1 януари 2021 година отговорностите на профилирания орган не престават да се извършват от Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за хората с увреждания в областите на функционалната им подготвеност. До 30 септември 2020 година Министерският съвет следва да одобри Правилник за устройството и функционалностите на профилирания орган.

Представители на институцията на омбудсмана ще вършат мониторинг на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

За реализиране на функционалностите по поощряване, отбрана и мониторинг на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания се основава Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата на хората с увреждания. Съветът ще реализира активността си на основата на правилата за самостоятелност, тъждество в третирането и пълноправно присъединяване в публичния живот. Членове на Съвета за наблюдаване са: двама представители, избрани от омбудсмана на Република България; двама представители, избрани от ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация; четирима представители на представителните организации на и за хората с увреждания, избрани от тях; един представител на академичната общественост, избран от Българска академия на науките.

Предвидено е определянето на членовете на Съвета за наблюдаване да се извърши в тримесечен период от влизане в действие на закона, а в шестмесечен период да се одобри устав за активността на съвета. Членовете на съвета не получават заплащане.

Промяна в самостоятелната оценка

Проектът на Закон за хората с увреждания вкарва нов метод за обществено приобщаване посредством оценка, който регистрира самостоятелните потребности на хората с увреждания. Извършва се смяна на механизма за даване на типа поддръжка за реализиране на самостоятелен метод при оценяването, съответна преценка на най-подходящия тип поддръжка, съгласуван с самостоятелните потребности на лицето с увреждане, което да им обезпечи опция за приобщаване и самостоятелен живот в общността. Механизмът цели дейно ориентиране на бюджетните разноски за даване на финансова поддръжка на хората с увреждания, съобразена и с опциите на държавния бюджет.

Индивидуалната оценка е сложна и отразява потребностите на индивида с увреждане. Тя изследва събитията, свързани със здравословното му положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка. Чрез определяне на типа поддръжка, индивидът с увреждане се насочва към способените институции и организации за осъществяване на съответните му права. Заключенията от самостоятелната оценка са наложителни за всички органи.

Предлага се самостоятелната оценка на потребностите да се изготвя по сегашен адрес на индивида с увреждане от профилиран отдел в дирекции " Социално подкрепяне " към Агенцията за обществено подкрепяне, с което се дава отговор на рецензиите от заинтригуваните страни по отношение на неналичието на задоволителна успеваемост, ангажираност и следващ надзор от страна на до момента настоящата консултативна комисия, формирана от представители на обособени институции, се отбелязва в претекстовете към плана.

Нов тип финансова поддръжка за хората с увреждания

На законово равнище се планува определянето на съответните типове и размер на финансова поддръжка, която се състои от два съставния елемент: Първият съставен елемент е месечна финансова поддръжка, която компенсира разноските, подбудени от увреждането и съставлява избрана сума, според от степента на увреждане. База за пресмятане на размера на поддръжката е линията на беднотия за съответната година. Новият метод подсигурява индексиране на финансовата поддръжка годишно. В настоящия Закон за интеграция на хората с увреждания размерът на месечната добавка за обществена интеграция се дефинира като % от обезпечения най-малък приход, който към сегашния миг е в размер на 75 лева

Финансовата поддръжка е в размер от 10 на 100 от линията на бедността до 57 на 100 от нея, като за следващата година линията на беднотия ще е 348 лв.. Хората от 50 % до 70,99 на 100 степен на увреждането ще получават поддръжка в размер на 10 на 100 от линията на бедност; от 71 % до 90 на 100 степен на увреждането в размер на 15 на 100 от линията на бедност; над 90 на 100 степен на увреждането в размер на 25 на 100 от линията на бедност; над 90 на 100 степен на увреждането с непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност в размер на 57 на 100 от линията на беднотия.

В Преходните и заключителни разпореждания е написано, че месечната финансова поддръжка ще бъде отпусната от 1 януари 2019 година, с цел да даде опция на хората с трайни увреждания да получат в къси периоди по-високия размер на финансовата поддръжка. Всички издадени и влезнали в действие самостоятелни административни актове до 1 януари 2019 година за разпределяне на месечни добавки за обществена интеграция за транспортни услуги, за осведомителни и телекомуникационни услуги, за образование, за диетично хранене и лекарствени артикули и за налична информация, както и отпуснатата с начална дата до 31 декември 2014 година и изплащана, на съображение заличеното изречение второ на член 101, алинея 3а от Кодекса за обществено обезпечаване, обществена пенсия за неработоспособност, считано от 1 януари 2019 година, се трансформират във тип на месечна финансова поддръжка. В случай, че трансформираната месечна финансова поддръжка е в по-малък размер от досегашната, се отпуска по-благоприятната за индивида.

Вторият съставен елемент на поддръжката се състои от целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите на оценения човек. Целевите помощи се дават за обезпечаване на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ), покупка и/или пригаждане на персонално моторно транспортно средство, пригаждане на жилище, водолечение и/или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище.

От 1 януари 2020 година помощните средства и медицинските произведения минават към здравното министерство
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР