Около половин милион бежанци са пристигнали на полска територия от

...
Около половин милион бежанци са пристигнали на полска територия от
Коментари Харесай

Европа създаде хуманитарен коридор за украински бежанци

Около половин милион бежанци са пристигнали на полска територия от Украйна от началото на съветската инвазия там, съобщи ДПА, базирайки се на публични полски представители.

" Длъжни сме да помогнем на съседите си и го вършим. Създадохме филантропичен кулоар и ускорихме всички процеси, които могат да бъдат ускорени от наша страна ", сподели полският министър председател Матеуш Моравецки преди дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да посети полско-украинската граница при село Корчова. Там Мишел прегърна плачеща жена, с цел да я утеши, съобщи Ройтерс.

Поляците бяха похвалени от папа Франциск, който означи в Рим: " Вие бяхте първите, които поддържаха Украйна, като отворихте границите си, сърцата си и вратите си за украинците, бягащи от войната ".

Председателят на Европейския съвет сподели, че е значимо всички страни членки на Европейски Съюз да показват взаимност и да създадат всичко допустимо да окажат помощ на украинците, бягащи от съветската офанзива.

Руската инвазия на Украйна, която стартира предходната седмица откакто Русия в продължение на месеци отхвърляше да възнамерява да атакува Украйна, принуди стотици хиляди цивилни украинци да избягат на запад, с цел да се спасят от боевете.

" Полша оказва помощ на всички хора, бягащи от войната, на всички бежанци, без значение от тяхната страна на генезис ", сподели Моравецки. Той също по този начин прикани хората, търсещи леговище, да не имат вяра на съветската агитация за метода, по който биха били третирани на границата.

Той най евентуално имаше поради споделени в обществените медии видеа, в които хора от африкански генезис се оплакват, че са били принудени да чакат на границата, до момента в който други бежанци от европейски генезис са били пропускани по-бързо.

Полша не е единствената дестинация на бежанците. Около 120 000 души са пристигнали в Румъния, макар че повече от половината към този момент са отпътували за други страни и единствено към 46 000 са останали в страната, сподели министър председателят Николае Чука, представен от румънската организация Медиафакс.

Властите в Чехия оповестиха, че са записали 20 000 души, пристигнали от Украйна от началото на рецесията. " Вълната от бежанци пораства ", сподели министър председателят Петър Фиала. Той означи, че са отворени незабавни телефонни линии и нужните центрове за банкет на бежанци във всички административни райони на страната.

Междувременно немските железници оповестиха, че дружно с други европейски железопътни оператори са организирали 40 интернационалните високоскоростни влакове, които да превозят в Германия бежанци, стигнали до Австрия, Чехия и Полша. За пътуването няма да се заплаща, както и за последващите пътувания на хората, които желаят да продължат към Белгия, Дания, Люксембург, Нидерландия или Швейцария.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР