Около десетина души са сигнализирали досега Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Около десетина души са сигнализирали досега Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

Как се проверява за злоупотреби с данни в партийните подписки

Около десетина души са алармирали до момента Централната изборна комисия (ЦИК) за корист с техните имена и ЕГН при регистрацията на партиите и обединенията за изборите на 2 октомври, се разбра от съвещание на комисията в понеделик (5 септември).

Срокът за регистрация на партиите и обединенията за вота при започване на идващия месец. По закон всеки е задължен при регистрирането си да даде лист с имена и подписи на най-малко 2500 свои поддръжници. В в секция " За гласоподавателите ", алтернатива " Проверка в описите на лицата подкрепящи регистрацията на партии, обединения и самостоятелни претенденти в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година " с въвеждане на трите имена и ЕГН може да се направи инспекция дали даден човек попада в описите с поддръжници на някоя партия или коалиция.
Изисква се и въвеждане на личен идентификационен код (ПИК), който елементарно може да бъде получен по и-мейл.

Хората, които открият, че е злоупотребено с персоналните им данни, - т.е., попадат като подкрепили дадена партия или коалиция за изборите, без да са се подписвали за нея - би трябвало да сезират Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). Или най-малко такава беше рекомендацията на членовете на ЦИК по време на съвещанието на 5 септември. Сигналите към изборната комисия се подават на и-мейл

Изданието " Сега " обява във " Facebook " на Борис Ганчев, който разкрил името си в листите за поддръжка на " Атака ", макар че " мразя съществуването ѝ " и счита, че са откраднати персоналните му данни. Под обявата му има още няколко консуматори, които също настояват, че е злоупотребено с техните имена и ЕГН.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР