Около 70 % от пчелите в Тервелско са унищожени, алармираха

...
Около 70 % от пчелите в Тервелско са унищожени, алармираха
Коментари Харесай

Масов мор на пчелите в Тервелско

Около 70 % от пчелите в Тервелско са унищожени, сигнализираха стопани. Пробите от лабораторен разбор демонстрират, че насекомите са натровени от неразрешени препарати за растителна отбрана. Пчеларите недоволстват от неналичието на надзор и провеждат митинг в столицата.

Мариян Чакъров от Тервел се занимава професионално с пчеларство от 2003 година, като в последните 3 години търпи големи загуби. Отглежда 150 пчелни фамилии и близо 80 на 100 от тях са натровени в последните седмици.

„ Загубите просто не мога да ги изчисля. Постоянно възвръщам, мъча се да направя някакво пчеларство, само че очевидно няма по какъв начин да се получи освен това редовно напръскване, всекидневно, през светлата част на деня”, разяснява Чакъров.

Пчелари във Варненско стягат митинг

Венцислав Вълчев има 90 кошера и е регистриран като млад пчелар преди 3 години. В средата на април открива, че 70% от пчелите му са унищожени. Младежът уведомява контролните органи и заплаща 420 лева за лабораторен разбор на мъртвите инсекти.

„ В пробите на пчелите излезе хлорпирифос-етил, който е неразрешен инсектицид от началото на 2020 година, както и фенпропиморф фунгицид. Нищо не се случи в последна сметка”, изяснява Венцислав Вълчев.

Масово натравяне на пчели от препарати за растителна отбрана има в цялата страна, оповестиха от браншовата организация „ Български свободни пчелари”, които имат структури в 20 области.

„ Няма никакъв надзор. Тези рискови химични препарати – това са бойни отровни вещества”, счита Ясен Янев, ръководител на съдружие „ Български свободни пчелари”.

От регионалната работа по земеделие оповестиха, че препаратът, открит при мъртвите пчели, не съответствува с този, с който локалният арендатор е пръскал посевите си. Все отново той е глобен от Агенцията по храните, тъй като не е уведомил за третирането.

Пчеларите упорстват за законодателни промени, с които земеделските производители да бъдат задължени да употребяват единствено безвредни препарати за растителна отбрана. Те приготвят и митинг с настояванията си на 23 май в столицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР