Около 60% от човешкото тяло е изградено от вода, а

...
Около 60% от човешкото тяло е изградено от вода, а
Коментари Харесай

Обезводняването може да доведе до тревожност и стрес

Около 60% от човешкото тяло е построено от вода, а близо 75% от планетата ни също е вода. Кръвта вода не става, само че 90% от кръвта е вода. Тя може да повлияе на съществени процеси в тялото, като усвояването на питателните субстанции и функционалностите на отделителната система, както и да докара до чувство за тревога, меланхолия и стрес, сочат най-нови проучвания.

Известно е, че водата играе основна роля за действието на тялото. Тя може да помогне на организма да се възвърне от физическото и прочувственото напрежение. Това се реализира посредством промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи дружно с изхвърлянето на други отрови.

Често не осъзнаваме, че методът, по който се усещаме, в действителност се дължи на въздействието на избрани хормони в тялото ни. Например серотонинът е основният сътрудник на чувството за благополучие и задоволеност, както и на увереността и положителната самокритика. Той се повишава, когато сме дейни и реализираме задачите си. Окситоцинът е невропептиден хормон, който се отделя от хипофизната жлеза и дава отговор за физическата непосредственост и привързаността. Той подтиква обществените интеракции, които водят до задоволство. Друг невротрансмитер е допаминът - непосредствено обвързван с действия, които ни носят удоволствия и премия. Той се покачва, когато сме горди от себе си, когато печелим или реализираме триумф.

" Тъй като хормоните се придвижват от кръвта, един от бързите способи за регулацията им е пиенето на задоволително количество вода " - разяснява Кремена Станилова - психолог, психотелесен психотерапевт и учител в Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия (БИНАП). По думите й познаването на признаците на обезводняване е от основно значение. Ако изпитвате жадност, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни положения, увеличете приема на вода денем, предлага Станилова.

И да напомним, че водата, която се съхранява в междинните пластове на кожата, излиза на повърхността на кожата като пот, когато тялото се загрява. Когато се изпарява, тя охлажда тялото. От водата зависи храносмилателната система, червата се нуждаят от вода, с цел да работи тя вярно. Дехидратацията може да докара до проблеми с храносмилането, запек и риск от киселини и стомашни язви.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР