Около 500 германски, британски и френски депутати призоваха в писмо

...
Около 500 германски, британски и френски депутати призоваха в писмо
Коментари Харесай

Европейски депутати призоваха САЩ да подкрепят споразумението за иранската ядрена програма

Около 500 немски, английски и френски депутати приканиха в писмо сътрудниците си от Съединени американски щати да поддържат съглашението за ограничение на иранската нуклеарна стратегия в миг когато американският президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила заплашва, че Вашингтон ще се отдръпна от него, съобщи Франс прес.

След 13 години на взаимни дипломатически старания, подписването на нуклеарното съглашение на 14 юли 2015 година във Виена беше историческа победа на дипломацията, пишат депутатите от немския, английския и френския парламенти, членове на разнообразни политически сили, пишат депутатите.

С подписването на съглашението европейците и американците съумяха да потвърдят дружно устойчиво трансатлантическо партньорство и даже да основат интернационална коалиция, включваща Русия и Китай, която има поддръжката на цялата интернационална общественост, се акцентира в текста на писмото. Европейските депутати предизвестяват, че "днес тази коалиция е под опасност ".

Тръмп заплаши, че Съединени американски щати ще се изтеглят от съглашението на 12 май, напомня Агенция Франс Прес.

В дълготраен проект възможен неуспех на съглашението "ще навреди трайно на доверието към нас като интернационалните сътрудници и в по-общ проект, на дипломацията като инструмент на мира и сигурността ", декларират депутатите в писмото си към членовете на Конгреса.

"Предотвратяването на разпространяването на нуклеарните оръжия в един неустойчив Близък изток е в полза на Съединени американски щати и Европа ", акцентират те.

Освен това европейските депутати показват опасения, че в случай че Вашингтон напусне съглашението, "ще бъде невероятно да се образува още веднъж огромна коалиция за налагане на наказания на Иран ". Те приканват сътрудниците си от Конгреса да поддържат обединението, целяща да понижи опасността от притежаващ нуклеарни оръжия Иран.

Тръмп е дал на европейските си съдружници период до 12 май да бъде предоговорено съглашението с Техеран, с цел да бъдат поправени сериозните дефекти в него, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР