Около 42 000 души са застрашени от наводнения в контролираните

...
Около 42 000 души са застрашени от наводнения в контролираните
Коментари Харесай

Десетки хиляди са изложени на риск след срутването на язовирната стена на Нова Каховка

Около 42 000 души са застрашени от наводнения в следените от Русия и Украйна региони по поречието на река Днепър след сриването на язовирната стена на Нова Каховка. Ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации предизвести за „ съществени и далечни последствия “ и риск от филантропична рецесия.

Украйна и Русия се упрекват взаимно за сриването на големия язовир, което докара до огромни наводнения и принуди хиляди хора да избягат.

Украйна съобщи, че Русия е направила съзнателно военно закононарушение, като е взривила язовира Нова Каховка от руската ера. Кремъл отвърна, че Киев се пробва да отвлече вниманието от започването на огромна контраатака, която съгласно Русия се проваля.

Ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи пред Съвета за сигурност, че скъсването на язовирната стена „ ще има тежки и далечни последствия за хиляди хора в Южна Украйна от двете страни на фронтовата линия заради загубата на домове, храна, безвредна вода и занаят “.

„ Мащабът на злополуката ще бъде изцяло съзнателен едвам през идващите дни “, сподели той.

Грифитс означи още, че разрушаването на язовира съставлява сериозен удар по производството на храни в региона. Освен това носи риск мини и експлозиви да бъдат отнесени от водата в други региони, които преди този момент са считани за безвредни.

Женевските конвенции не разрешават да се нападат язовири по време на война заради заплахата за цивилното население.

Язовирът доставя с вода обширна област от южноукраинските аграрни земи, в това число окупирания от Русия Кримски полуостров, както и охлажда държаната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Украинските управляващи пресметнаха, че към 42 000 души са изложени на риск от наводненията, които се чака да доближат своя пик в сряда.

В град Херсон, на към 60 км надолу по течението на реката от язовира, равнището на водата се повиши с 3,5 м във вторник, което принуди жителите да се изтеглят.

Ukranians blow up Kahovka dam Herson
— ZOKA (@200_zoka)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР