Около 40-ата си годишнина чернокожият комик от тв скечове Джордан

...
Около 40-ата си годишнина чернокожият комик от тв скечове Джордан
Коментари Харесай

След "Бягай!" Джордан Пийл изненадва с "Не!"

Около 40-ата си годишнина чернокожият комедиант от тв скечове Джордан Пийл внезапно се оказа един от най-оригиналните и титулувани кинотворци в Съединени американски щати. Това се случи след нискобюджетния му дебют като режисьор, сценарист и продуцент " Бягай " (Get Out, 2017), находчив хорър прочит на расовите предубеждения. Филмът завоюва по едно и също време професионалисти и публика - с изключение на " Оскар " за най-хубав автентичен сюжет той донесе на дебютанта номинации за постановка и най-хубав филм, а боксофисът му постави самобитен рекорд - " Бягай " възвърна скромните си разходи около 50 пъти. Този безспорен триумф на независимото кино трансформира Пийл в неоспорим любимец на рецензията. Елейният екстаз по негов адрес вероятно е подхранван в САЩ и от теченията OscarsSoWhite и Black Lives Matter, само че коства си да отбележим и идващите му триумфи: номинация " Оскар " за най-хубав филм като копродуцент на " Черен в клана " на Спайк Лий през 2018-а и отново забележителни доходи на втория му нискобюджетен хорър със обществена плънка, " Нас " (2019, непоказван в България).

Третият филм на Пийл е и първият, в който той разполага със сериозен бюджет - 65 милиона $, и първият опит в различен род (но следващият с сбито заглавие). На пръв прочит " Не! " е фантастика за извънземно настъпление, носеща наследството на спилбърговата класика  " Близки срещи от третия тип ", само че и полъх от по-скорошните " Знаците " на М. Шиамалан и " Първи контакт " на Дени Вилньов. Само изброяването на имената следва да провокира почит и в действителност, Джордан Пийл все по-категорично дава поръчка да бъде един от огромните в киното през днешния ден. Що се отнася до жанровата формулировка, " Не! " завива в няколко зрелищни епизода към обичания му род на ужасите, а под повърхността - и към класическия американски род, уестърна. " Каубои против извънземни "  не е нова мисъл, само че Пийл съумява да внесе истинския си почерк в неведнъж експлоатирани тематики и мотиви. 

Също като в " Бягай! " изборът му за основната роля е Даниел Калуя, безмълвен дресьор на коне за кино продукции, чийто бизнес запада след загадъчната гибел на бащата. Сестра му (Кеке Палмър) е неговата цялостна диаметралност - бъбрива, екстровертна чернокожа лесбийка. Тъкмо тя внася във кино лентата историята на едно от първите се движещи изображения, предходник на киното - двусекундната поредност от фотоси с галопиращ черен кон на пионера във фотографията Едуард Майбридж, предшестваща с осем години изобретението на братя Люмиер. Чернокожият жокей върху черния кон е нашият пра-пра-прадядо, триумфално приключва описа си героинята, само че това не избавя фамилния бизнес. Тогава двамата вземат решение да забогатеят по актуалния Инстаграм метод, като снимат загадъчното НЛО, спускащо се всеки петък над изолираното им ранчо в Калифорния като торнадо над Канзас и отнасящо със себе си по един кон. Пришълците не са отзивчиви - това ще схване и съседът им, притежател на увеселителен парк (фантастичен Стивън Юн), някогашна невръстна тв звезда, претърпяла към този момент едно страховито събитие. 

Бъркотията от жанрове е поръсена с обич към седмото изкуство и неговата история, а визуализацията и осветлението в " Не! " са изумителни - заслугата е на оператора на Нолан, Хойте ван Хойтема. Заснет с 65-милиметрова лента и IMAX камери, филмът е същински кинематографичен театър. Но такива през летните месеци Холивуд бълва доста, а името на Пийл е гаранция и за освен това - излишък от хрумвания, липса на взаимни отстъпки, оригинален креативен глас. Не може да се каже, че повествованието върви безпрепятствено и филмът е изцяло лишен от дефекти - само че зад всеки ъгъл дебне изненада и в никакъв случай не си сигурен какво ще се случи в идната сцена. В това крайно постно след огромните министър председатели " Топ Гън: Маверик " и " Елвис " лято " Не! " е едно огромно, освежително " Да! ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР