Около 36 млн ще са преките загуби за туризма само

...
Около 36 млн ще са преките загуби за туризма само
Коментари Харесай

Тежка загуба за туризма у нас по Коледа и Нова година

Около 36 млн ще са директните загуби за туризма единствено за Коледа и Нова година. Данните са на Института за разбори и оценки в туризма. Коронавирус -19 ще остави огромна част от българите на празниците у дома, само че и пътувания към екзотични дестинации не липсват, предава Нова Телевизия. За разлика от предходни години, Силвия и Петър ще прекарат коледните празници в стеснен фамилен кръг, гозбите домашно сготвени, а бюджетът - по-скромен. „ Предни години сме се събирали с огромни компании с веселби до зори по три дни сме чествали,тази година поради пандемията това нещо няма да го има “, споделя Силвия.

За да извърнат повече внимание на околните, а домакините да не прекарват часове в кухнята - в някои от заведенията за хранене са подготвени да ви анулират в готвенето и за Бъдни вечер, и за Коледа.

В едно от заведенията постните ястия за 24-декември костват 75 лв., а за 25-ти гозбите стигат до 390 лв.. Тази година поръчките за празничните менюта са скочили с 60 %- 70 %, споделя основният готвач Васил Апостолов. „ 7 ястия подготвяме, пълнени чушки с фасул, ориз, питка, баница. За коледа, сърми с месо, печен свински врат и прасенце “, споделя той. Ако през предходната година за празникът отвън дома съвсем не се намираха места, то в този момент туроператори даже чакат отводи от резервации в последния миг.

„ Твърде допустимо е да има отлив от резервациите, тъй като да отидеш на Нова година в хотел и да прекараш новогодишната нощ в хотелската си стая – не е най-търсеното превозване на Нова година “, споделя Антония Чомполова.

Къщите за посетители оферират пакети от три нощувки. Цените варират по отношение на локация, обзавеждане и брой стаи сред 90 лв. и 160 лв. на човек. „ Хем чакаме, хем не чакаме хора, тъй като всеки ден се менят наредбите. Кой ще пристигна, ще се отдели от у дома, да пристигна и да легне в стаята “, споделят шефове на къщи за посетители.

И въпреки всичко най-предпочитани остават зимните ни курорти, само че не липсват и резервации за чужбина. Там, където хората могат да заменят снега със слънцето и не се постанова да останат под карантина, когато слязат от самолета.

„ В Египет цените стартират от 960, 970 лв. за 7 нощувки. В Тунис от 940 лв. стартират тези, които могат да си разрешат повече - Малдивите – 2800 лв. на човек “, споделят туроператори. Всички обаче се надяват, че това да е последната година, в която празникът ще бъде с ограничавания и в прегръдките и в огромните събирания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР