Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата

...
Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата
Коментари Харесай

Китайската космическа станция Тянгун-1 изгоря над Тихия океан

Около 3 и 15 часа тази заран наше време излязлата от надзор китайска галактическа станция Тянгун-1 изгоря при нахлуване в земната атмосфера над южната част на Тихия океан. Така се сбъднаха прогнозите на специалисти по Космоса от целия свят за най-малък риск от рухване на парчета върху обитаеми места. Неизвестността към Тянгун провокира световен интерес към събитието.

Шансът някой да пострада от отломка от китайската галактическа станция са 10 милиона пъти по-малки от годишната възможност да ви удари гръм, изясни Европейската галактическа организация. Тя ръководеше работата на 13 галактически организации, които организираха радарно и оптическо наблюдаване на траекторията на " Тянгун-1 ".

Развръзката пристигна в ранните часове на днешния ден, по преценка на американския астроном Джонатан Макдауъл, в Тихия океан северозападно от Таити. Китайските прогнози директно преди рухването бяха за регион край Сао Пауло, Бразилия, само че се оказаха неправилни. Не е ясно какъв брой от отломките са оживели в атмосферата и са паднали в океана, нормално това са горивните резервоари, направени от стомана, исполин и карбонови нишки.

Чън Шуан - представител на Министерство на външните работи на Китай: Към сегашния миг няма данни за провали на земната повърхнина.
Китайският щемпел отбелязва, че огромният звук по света към рухването на станцията отразява завистта зад граница за китайската галактическа стратегия. " Тянгун-1 " с дължина 10 метра и тегло 8,5 тона беше изстреляна през 2011-та за отработване на скачвания в космоса. Посетиха я два екипажа от общо шест китайски астронавти, в това число първите две китайки на орбита.

Връзката с " Тянгун 1 " беше изгубена през 2016-та, когато бе изстреляна и в този момент настоящата галактическа станция " Тянгун-2 ". Тя също е част от галактическите упоритости на Китай, които включват лична орбитална станция през 2023-та и задачи до Луната и Марс през идващото десетилетие. Китай към този момент разполага с тежка ракета " Дългият поход-5 ".

Миналият месец Пекин заяви, че възнамерява създаване на своя база на Луната, която до идването на хора ще бъде ръководена и обслужвана от изкуствен интелект.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР