Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН

...
Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН
Коментари Харесай

Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН в Женева

Около 250-300 възпитаници от България посещават годишно централата на ЦЕРН в Женева. В нея работят и над 100 български учени и инженери. С част от тях се срещна министърът на образованието и науката проф., който участва на откриването на новото оборудване на ЦЕРН - Science Gateway. Заедно със заместник-министър проф. Генка Петрова той взе участие и в министерска кръгла маса за ролята на научните инфраструктури, като платформи за развиване на гении в науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Science Gateway е емблематично просветително и осведомително оборудване на ЦЕРН. Конструирано е по план на световноизвестния проектант Ренцо Пиано, а задачата му е да запознае хора от разнообразни възрасти и с друго обучение и специалности с откритията и научните постижения на ЦЕРН.

Сградата предлага пространства и действия, в това число изложения, обясняващи тайните на природата - от доста дребните обикновени частици до доста огромните, като структурата и еволюцията на Вселената.



" Практическото изпробване ще бъде основна съставна част в просветителната стратегия на Science Gateway, което ще разреши на посетителите да получат опит от първа ръка ", изясни министър Цоков. По думите му до него ще могат да се допрян и българските възпитаници, и учители, които посещават централата на ЦЕРН. " Всяка година по Националната стратегия на МОН " Квалификация на педагогическите експерти " в ЦЕРН се образоват по 60 учители. 30 от тях преподават физика, химия и " Човекът и природата ", останалите 30 са учители по професионална подготовка от областите на обучение " Техника " и " Информатика ", сподели министър Цоков.

За учениците, идващи на еднодневно посещаване в ЦЕРН, се провежда посещаване на разнообразни обекти, като ускорители, детектори, зала за ръководство на ускорителите, компютърен център, присъединяване в на практика опити, както и лекции, и полемики с български учени и инженери.

През предходната година български експерти участваха интензивно в опити на двата най-големи ускорителя в ЦЕРН - SPS и LHC. Научна група от Софийския университет " Св. Климент Охридски " се включи интензивно в осъществяването на научната стратегия на опита ALICE. Една от дилемите на опита е да се изследва раждането на нови леки частици, родени в ултрапериферни взаимоотношения сред протони и тежки йони. През лятото на 2022 година бе обновена работата на фабриката за радиоактивни снопове и екзотични ядра ISOLDE, ситуирана на протонния инжектор PSB в ЦЕРН.  

Български учени от Софийския университет се включиха в провеждането на опити, свързани с проучването на структурата на радиоактивните ядра 131Sb (IS697) и 130Sn (IS702). Активно е присъединяване на учени от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките в проучвания, свързани с проучването на свойствата на твърдите тела посредством Мьосбауерова спектроскопия, оповестяват от МОН.

Както Българска телеграфна агенция писа, министърът на образованието и науката проф. участва на 7 октомври на откриването на ново оборудване на ЦЕРН - CERN Science Gateway в Женева, Швейцария. Поканата бе от генералния шеф на ЦЕРН Фабиола Джианоти, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

На формалната гала по откриването на Science Gateway се очакваше да участват президентът на Конфедерация Швейцария Ален Берсе, основният проектант на оборудването Ренцо Пиано, президентът на Съвета на ЦЕРН Елиезер Рабинович, генералният шеф на ЦЕРН Фабиола Джианоти и други.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР