Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН

...
Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН
Коментари Харесай

Около 250-300 български ученици посещават централа на ЦЕРН в Женева всяка година

Около 250-300 възпитаници от България посещават годишно централата на ЦЕРН в Женева. В нея работят и над 100 български учени и инженери. С част от тях се срещна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който участва на откриването на новото оборудване на ЦЕРН-Science Gateway. Заедно със заместник-министър проф. Генка Петрова той взе участие и в министерска Кръгла маса за ролята на научните инфраструктури като платформи за развиване на гении в науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Science Gateway е емблематично просветително и осведомително оборудване на ЦЕРН. Конструирано е по план на световноизвестния проектант Ренцо Пиано, а задачата му е да запознае хора от разнообразни възрасти и с друго обучение и специалности с откритията и научните постижения на ЦЕРН.

Сградата предлага пространства и действия, в това число изложения, обясняващи тайните на природата - от доста дребните обикновени частици до доста огромните като структурата и еволюцията на Вселената.

“Практическото изпробване ще бъде основна съставна част в просветителната стратегия на Science Gateway, което ще разреши на посетителите да получат опит от първа ръка ", изясни министър Цоков. По думите му до него ще могат да се допрян и българските възпитаници и учители, които посещават централата на ЦЕРН. “Всяка година по Националната стратегия на МОН " Квалификация на педагогическите експерти " в ЦЕРН се образоват по 60 учители. 30 от тях преподават физика, химия и Човекът и природата, останалите 30 са учители по професионална подготовка от областите на обучение " Техника “ и " Информатика “, сподели още проф. Цоков.

За учениците, идващи на еднодневно посещаване в ЦЕРН, се провежда посещаване на разнообразни обекти като ускорители, детектори, зала за ръководство на ускорителите, компютърен център, присъединяване в на практика опити, както и лекции и полемики с български учени и инженери.

През предходната година български експерти участваха интензивно в опити на двата най-големи ускорителя в ЦЕРН - SPS и LHC.

Научна група от Софийския университет се включи интензивно в осъществяването на научната стратегия на опита ALICE. Една от дилемите на опита е да се изследва раждането на нови леки частици, родени в ултрапериферни взаимоотношения сред протони и тежки йони. През лятото на 2022 година бе обновена работата на

фабриката за радиоактивни снопове и екзотични ядра ISOLDE, ситуирана на протонния инжектор PSB в ЦЕРН. Български учени от Софийския университет се включиха в провеждането на опити, свързани с проучването на структурата на радиоактивните ядра 131Sb (IS697) и 130Sn (IS702). Активно е присъединяване на учени от Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките в проучвания, свързани с проучването на свойствата на твърдите тела посредством Мьосбауерова спектроскопия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР