Около 2000 предмета са взети от Британския музей и възстановяването им е в ход, казва председателят

...
Британският музей започна да извлича някои предмети, които са били
Коментари Харесай

Британският музей започна да извлича някои предмети, които са били взети от престижната институция и продадени онлайн, каза в събота директорът на музея Джордж Озбърн.

Коментарите на Озбърн следват разкритията, че музеят не е обърнал внимание на предупрежденията, че предмети, за които се твърди, че са от неговата колекция, са се появявали за продажба онлайн.

По-рано не беше ясен размерът на кражбата. Музеят по-рано каза, че по-голямата част от липсващите предмети са „малки парчета, съхранявани в склад“ от една колекция. Те включват златни бижута, скъпоценни камъни от полускъпоценни камъни и стъкло, датиращи от 15 век пр. н. е. до 19 век сл. н. е. Нито един от артикулите наскоро не е бил излаган публично.

Озбърн, бивш министър на финансите на Обединеното кралство, каза в събота пред програмата „Днес“ на BBC Radio 4, че около 2000 артефакта са изчезнали, някои от които вече са открити.

„Имаме работа с много честни хора, които ще върнат откраднати предмети, други може и да не“, каза Озбърн.

Скандалът изглежда датира от 2021 г., когато датски търговец на произведения на изкуството се е свързал с Британския музей, за да каже, че е забелязал няколко предмета, които смята, че са от колекцията на музея за продажба онлайн. Британският музей първоначално твърдеше, че е извършил задълбочено разследване, но последващо проучване установи, че първият отговор е недостатъчен, каза Озбърн.

„Очевидно трябва да подобрим сигурността“, каза Озбърн.

Столът на Британския музей Джордж Озбърн каза, че "няма извинение" за случилото се. class= Ръководителят на Британския музей Джордж Осбърн каза, че "няма извинение" за случилото се. Дани Лоусън/PA Images/Getty Images

Британският музей, основан през 1753 г., е един от най-известните и престижни музеи в света. Изложените в него впечатляващи исторически артефакти като Розетския камък и скулптурите на Партенона редовно привличат посетители от цял ​​свят.

Скандалът се оказа дълбоко смущаващ за музея, като се има предвид както неговият ръст, така и многократните призиви към институцията да върне много от своите артефакти, които сами по себе си са били откраднати по времето на Британската империя.

Директорът на музея Хартвиг ​​Фишер се оттегли в петък, а неидентифициран служител беше уволнен в сряда.

„Да, музеят е допуснал грешки. Да, извинихме се за тях. Но ние почистваме бъркотията и ще бъдем онзи британски музей, с който мисля, че нацията и светът могат да се гордеят“, каза той.

Озбърн каза, че се надява текущото полицейско разследване да хвърли светлина върху това как „музеят е пропуснал някои от сигналите, които биха могли да бъдат уловени“.

Озбърн призна, че въпреки че „очевидното нещо“ би било музеят да публикува списък с откраднатите предмети, има опасения, че не всеки ще отговори на списъка „по най-добрия възможен начин“. Той също така каза, че публикуването на такъв списък попада в правомощията на правоприлагащите органи.

Едно от ключовите предизвикателства в усилията за възстановяване е, че не всички предмети в музея са каталогизирани. Осбърн каза след инцидента, че персоналът ускорява усилията си да каталогизира всички предмети в колекцията си.

„Истината е, че нямахме пълен каталог на всичко и знаете ли, очевидно трябва да внимавам какво казвам, защото има полицейско разследване, но някой, който знае какво не е регистрирано, има голямо предимство в премахване на някои от тези елементи“, каза Озбърн.

Джошуа Берлингер от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР