Около 20% или всеки пети от преболедувалите COVID-19 продължават да

...
Около 20% или всеки пети от преболедувалите COVID-19 продължават да
Коментари Харесай

Около 20% от преболедувалите COVID-19 страдат от пост-COVID състояния

Около 20% или всеки пети от преболедувалите COVID-19 не престават да имат недоволства седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или оповестяват за нови или възвръщащи се признаци след излекуване от епизод на изострен COVID-19 . Това оповестяват здравното министерство.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дълготрайни последствия за здравето, даже в случай че протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали болестта тежко, както и възрастните (при които имунната система е доста по-слаба), и лицата с хронични болести. Като пост-COVID положение или дълъг Коронавирус се дефинира необятен диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и даже месеци след първичното възпаление с ковид, извършител на Ковид-19, или новопоявили се признаци, които не могат да бъдат обяснени с различна диагноза.

Най-честите признаци при пост-COVID положенията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или изнемощялост, чувство за непрекъснато безсилие, усложнения в мисленето и концентрацията (т.нар. „ мозъчна мъгла “), кашлица, болки в гръдния панер и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на усет и/или подушване, тревога, депресивно въодушевление и други недоволства, които имат влияние върху ежедневните действия на индивида. В научната литература се оповестява и за случаи на смяна в месечния цикъл на дамите, хормонален дисбаланс, косопад, зашеметяване, повръщане и други.

Честотата на пост-COVID положенията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ година, следвани от тези в групата 65-74 години. Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг Коронавирус - съгласно интернационалните данни до една четвърт от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето признаци.

С нараснал риск от развиването на пост-COVID положения са хората със съпътстващи болести, изключително астма или други хронични белодробни болести, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни болести, затлъстяване; дамите - изследванията са безапелационни, че дамите страдат от дълъг Коронавирус доста по-често от мъжете. Наличието на повече от пет признака през първата седмица от острата фаза на болестта също е обвързвано с по-висок риск от развиване на дълъг COVID-19, без значение от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са изключително склонни да страдат от затруднения на разнообразни органи и системи - разследване от прекараното заболяване (например при не дребен брой лица образните проучвания демонстрират промени в белите дробове месеци след боледуването, като паралелно с това не престават недоволствата от зной, кашлица и др.).

Научните данни демонстрират, че лицата със приключен имунизационен курс са по-защитени от тежко протичане на болестта и от дълготрайни последствия за здравето при зараза със SARS-CoV-2 (дори при положение на ваксинален пробив) спрямо неимунизираните против COVID-19. Според, извършено във Англия, при имунизираните лица рискът от дълъг Коронавирус е с 47% по-малък. Резултатите от изследването демонстрират още, че вероятността от хоспитализация при изцяло имунизираните понижава със 73 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР