Около 10% от яйцата в търговската мрежа у нас са

...
Около 10% от яйцата в търговската мрежа у нас са
Коментари Харесай

Всяко десето яйце на трапезата ни е украинско

Около 10% от яйцата в комерсиалната мрежа у нас са с украински генезис. Това изясни в „ Денят стартира “ ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Той увери, че българското произвеждане е задоволително, с цел да задоволи потребността на пазара у нас за потребителите и за промишлеността.

Ивайло Гълъбов изясни, че преди войната в Украйна рядко са се виждали украински яйца у нас и в целия Европейски съюз. По думите му, с цел да осъществят продукцията си, украинските търговци търсят други пазари, което е обикновено. Затова и вносът им у нас се е нараснал.

„ За първите два месеца на годината вносът на украински яйца у нас е към 1000 тона. Миналата цяла година са импортирани към 1000 тона яйца “, сподели Гълъбов.

Според него е трябвало да се създадат тласъци и провиснал дотации за експорт на украинските яйца за трети страни. Гълъбов изясни, че сега те подбиват с към 10% цената на българските яйца. Причината за това е, че през 2011 година в България се прекрати потреблението на стандартни кафези поради по-високи стандарти за хуманно отношение към животните. Такива кафези обаче се употребяват в Украйна.

„ Безопасни са яйцата, откакто са позволени до пазара. Тук стои другият въпрос – за другия стандарт за произвеждане. Не сме срещу украинските яйца да са на европейския пазар, само че трябват ограничения за ограничение “, добави още Гълъбов.

В момента България отбелязва най-ниската цена за яйца от целия Европейски Съюз, тя е с към 15% от тази в Германия и с 25% по-ниска от Гърция.

Яйцата у нас се търгуват за 0,31 лева за брой, демонстрира информация в Държавната комисия по стоковите тържища и борсите./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР