Океанските течения в момента се движат по-бързо, отколкото преди две

...
Океанските течения в момента се движат по-бързо, отколкото преди две
Коментари Харесай

Океанските течения стават все по-бързи

Океанските течения сега се движат по-бързо, в сравнение с преди две десетилетия, оповестява livescience.com.

Ново проучване, оповестено на 6-ти февруари в списание „ Science Advances ”, открива, че това ускоряване се случва по целия свят, с най-забележими резултати в тропическите ширини. Повишената скорост не е единствено на повърхността на океана, а и в дълбочина до 2000 метра.

„ Размерите и степента на ускорението в океанските течения, които открихме в целия международен океан на до 2000 метра дълбочина, бяха много изненадващи “, споделя в изказване съавторът на проучването Джанет Спринтал, океанограф в института за океанография на Скрипс в университета в Калифорния, Сан Диего.

„ Въпреки че чакахме известна смяна поради засилените ветрове през последните две десетилетия, ускорението е над упованията ни - това е изненадваща смяна, която евентуално се дължи на световните климатични промени “, прибавя Спринтал.

Ветровете над океана се ускоряват с 1,9% на десетилетие, откриха откривателите. Това увеличение на скоростта напразно придвижва сила в океанската повърхнина и след това в дълбочина.

В към 76% от горните 2000 метра на океаните са следени нараствания на кинетичната сила. Като цяло скоростта на океанските течения се покачва с към 5% на десетилетие от началото на 90-те години, откри изследването.

Изследването е ръководено от Шиджиан Ху, океанограф от Института по океанология в Кингдао, Китай. Ху, Спринтал и техните сътрудници желаят да схванат какво е въздействието на световните промени в океанските течения.

Ускорението няма по какъв начин да се види незабавно, тъй като океанските течения по принцип се движат постепенно, съобщи пред Уошингтон Пост съавторът на проучването Майкъл Макфайдън, откривател от Националната администрация за океаните и атмосферата.

Например, Южното екваториално течение в Тихия океан се движи със скорост 1,6 км в час, тъй че за десетилетие ще усили скоростта си единствено с 0,8 км в час, сподели той.

Огромните количества вода, която се движи обаче, значат, че е належащо доста количество сила, с цел да се сътвори това ускоряване. Промените са по-големи от предстоящата естествена колебливост, което допуска, че виновникът е световното стопляне.

Остават доста въпроси за океанската циркулация, на които би трябвало да бъдат открити отговори, пишат Ху и неговите сътрудници в новия си документ. Например, има доста малко наблюдения на циркулацията в по-дълбоки води, тъй че извънредно малко информация е ясна за измененията в дълбоките океани.

Разбирането на измененията в циркулацията на океана и скоростта на океанските течения е значимо за разбирането на изменението на климата и неговите последствия, пишат откривателите. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР