Оказа се, че успешното изстрелване на “Протон-М на 21-ви декември

...
Оказа се, че успешното изстрелване на “Протон-М на 21-ви декември
Коментари Харесай

Все пак се оказа, че при изстрелването на Протон-М този месец спътникът Благовест не е въведен в точната си орбита

Оказа се, че сполучливото изстрелване на “Протон-М ” на 21-ви декември (едва второто за ракетата тази година) не е чак толкоз сполучливо. В продължение на дълги дни след старта в галактическите конгреси (като Новости-космонавтики) запалянковците си блъскаха главите над загадката за какво северноамериканското разузнаване НОРАД е съумяло да открие в космоса единствено един обект от полета в предстоящата му орбита: външния контейнер на “Бриз-М ”, само че не и самия “Бриз-М ” и боен сателит “Благовест ”.

Вчера РИА Новости разкри информация, която може да се окаже повода за това. Ускорителният блок “Бриз-М ” не е съумял да вкара спътника в точната орбита. Въпреки това руснаците твърдят, че няма нищо съдбовно – спътникът има на борда задоволително гориво, с цел да може да доближи независимо в предстоящата му позиция. 

Все пак това е следващата особеност, обвързвана с работата на ракетите “Протон ”. Само допреди няколко години тези тежкотоварни носители заемаха съществена част от пазара на изстрелванията, само че заради бурното развиване на частни компании като СпейсЕкс и непрекъснатите проблеми при полетите, те започнаха да отпадат от него. Предстои да забележим дали актуалната особеност ще има по-нататъшни последици, още повече, че през 2019-та година е плануван доста сериозен полет: на съветския галактически телескоп с немско присъединяване “Спектр-РГ ” – амбициозна задача, която ще учи далечните галактики. Със сигурност обаче този нов проблем не е добре пристигнал за предприятието ГКНПЦ Хруничев, което в този момент ще среща още по-големи компликации в предлагането на ракетите за комерсиални потребности. 

Снимка от изстрелването на 21-ви декември [ЦЭНКИ]

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР