Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер

...
Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер
Коментари Харесай

НСО: Доган и Пеевски са тайна от значение за националната сигурност

Охраната на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и почетния водач на партията Ахвед Доган е класифицирана информация от голяма важност за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната работа за защита, дадена на " Сега " по Закона за достъп до социална информация.

Въпросите към службата бяха предизвикани от декларираното от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред " Дарик радио "  на 21 декември 2019 година: " Ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го ревизирате, от години наред, на ДПС. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Можете да ревизирате, тя е обществена информация, години обратно. Колите са наши. Единственото, което се обезпечава, са заплатите, тъй като ние няма по какъв начин като партия да плащаме заплати на чиновници на НСО ". Затова и " Сега " попита службата от кой момент ползва коли и техника на Движение за права и свободи, какви са те и на какво съображение се използват.

Службата крие какви коли и техника на ДПС употребява

Началникът на НСО Красимир Станчев дава отговор, че службата е деполитизирана и не разяснява изявления на партийни представители. А защото дали охраняват Доган и Пеевски било класифицирана информация, от службата нямало по какъв начин да отговорят и на въпросите за колите и техниката от Движение за права и свободи. 

По закон с изключение на защитата на хората на висши управителни длъжности в страната, при потребност НСО пази и фамилиите им, депутати, както и " други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в Републиката ". Охраната се дава при " съответна застрашеност " с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС.  " Сега " попита какъв брой общо са тези " други лица ", в какво се състои " съответната им застрашеност " и от кой момент се охраняват. И тази информация обаче се оказа секретна. Преди Коледа президентът Румен Радев разяснява, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО. 

НСО обаче не отговаря конкретно и на въпроса дали има други случаи, в които употребяват или са употребили коли, техника, или други активи, благосъстоятелност на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Признават единствено, че го вършат и настояват, че постоянно законът е спазен. Преди години да вземем за пример имаше скандал с първокласните джипове, купени от горски стопанства, които се оказаха дадени за прилагане на службата. Вместо да дадат информация за тези коли обаче от НСО изясняват по какъв начин през 2018 година за европредседателството са използвали 80 коли и микробуси след социална поръчка и по този начин на бюджета били спестени съществени суми. Според данните на службата в момента тя експлоатира 20 автомобила по контракт за краткотрайно прилагане. От там споделят още, че са употребявали и други активи от други ведомства. Като информационна техника от Министерство на вътрешните работи, униформени дрехи от МО, механически средства за надзор и видеонаблюдение от държавното управление, Народното събрание и президентството.

Бюджетът на НСО е 44 млн. лева, като 38 млн. лева от тях са разноски за личния състав. От отговорите на службата излиза наяве, че броят на охраняваните все още лица е под 50 души. 

Най-честото наказване в НСО - строго мъмрене

Непълни са отговорите на началника на НСО и на въпроса за дисциплинарните санкции, наложени на чиновници на службата през предишните 2 години. Така не излиза наяве да вземем за пример по какъв начин са глобени чиновници, провокирали пътни произшествия. При последният в края на 2019 година съществено пострада 14-годишно дете.  " Сега " изиска освен броя и типа им, само че и защо нарушаване е всяко от тях. Станчев дава отговор, че през 2018 и 2019 година са глобени 26 офицери и сержанти. 1 е уволнен, по двама са получили предизвестие за уволняване и предизвестие за намаление в звание. 9 са осъдени с мъмрене, а 12 - със строго мъмрене.

През май 2018 година от НСО е уволнен полк. Никола Николов, демонстрират данните от деловодството на Софийския административен съд, който през октомври 2018 година като първа инстанция отхвърля жалбата против наказването, видя " Сега ". От делото излиза наяве, че то е наложено за корист със служебното състояние. От решението се схваща още, че полковникът е бил зает с защитата на делегацията на емира на Катар в София през март 2018 година В частен диалог консулът на Катар изискал от Николов имената на чиновниците, ангажирани с защитата. Дисциплинарното произвеждане приема, че той не е имал право да разгласи тази информация.

Според съда е потвърдено и че откакто делегацията била изпратена от България, по предложение на консула на Катар, Николов отишъл в хотел в центъра на София, където дипломатът предал пликове с приветствени адреси за чиновниците. Николов получил и личен подарък - часовник " Ролекс ", за който не докладвал в службата.

Върховният административен съд обаче връща делото за ново разглеждане. Причината е, че в това време Софийският военен съд оправдава Николов по обвиняване, че е злоупотребил със служебното си състояние като е получил " часовник " Ролекс ", модел " Ойстерс " на стойност 90 лева и набавил за другиго незаконна полза: парична сума на обща стойност 4979 лева ". Влязлата в действие присъда на наказателния съд е наложителна за административния, пишат висшите съдии. Затова при новото разглеждане първата инстанция би трябвало да ревизира дали решението на наказателния съд е влезнало в действие. Върховен административен съд обръща внимание и на това, че не е потвърдено, че полковникът не е имал право да даде листата на консула на Катар. Процесът за уволнението продължава на 15 януари.

Проверка на " Сега "  показва, че през май м.г. Военно-апелативният съд е отменил решението на военния съд като нестимулирано. Апелативните съдии подлагат на критика и работата на прокуратурата, като пишат, че " прокурорското разпореждане е неразбираемо, спорно и комплицирано ". Така наказателното дело против Николов е върнато на първата инстанция. А през септември 2019 година тя го праща назад на прокуратурата за премахване на основни нарушавания. В правосъдните регистри няма данни какво е развиването на делото по-късно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР