Огромният пожар, който избухна миналия месец на сметището в Жельона

...
Огромният пожар, който избухна миналия месец на сметището в Жельона
Коментари Харесай

Тонове германски отпадъци се изхвърлят незаконно в Полша

Огромният пожар, който избухна предишния месец на сметището в Жельона Гура , е в центъра на продължаващ спор по отношение на политиката на Полша за ръководство на отпадъците. Неадекватно предпазване и обработка, както и противозаконни количества с боклуци, се трансфораха безусловно в наболял проблем в страната. Мнозина упрекват ръководещите в немарливост.

" 20 млн. евро бяха дадени за изхвърляне на боклуци и справяне с последствията за околната среда, а в този момент, с рекултивацията, възобновяване и отбраната на почвата... сумата може да е 10 пъти по-висока. Това е екологична злополука. Имаме недоволства от работата на всички служби за това, че не разкриват действителното влияние върху околната среда. Едва след седмица получихме предизвестие да внимаваме с локалните култивиран растения ", показва Дариуш Легутовски , член на Общински съвет на Жельона Гура.

След пожара полското министерство на климата подава тъжба до Европейската комисия по отношение на 35 000 тона незаконен транспорт на боклуци от Германия . Това е първата стъпка преди да се обърне към Съда на Европейския съюз .

" Властите на Федерална република Германия не се усещат задължени да събират тези боклуци. Искахме да решим този въпрос извънсъдебно, само че за жалост това не се получи, затова съгласно закона всяка страна - членка на Европейски Съюз, има право да подаде тъжба до Европейска комисия против друга страна - по този начин и направихме. Сега Комисията разполага с три месеца, с цел да проучва и отговори на този въпрос ", декларира Александър Брзозка, представител на Министерството на климата.

Кристофър Столценберг от немското министерство на околната среда разяснява, че връщането на противозаконните превозвачи е отговорност на федералните провинции. Той обаче добави, че фактът, че се правят противозаконни транспорти на боклуци от Германия , ги безпокои доста и министерството остава ангажирано с подобряването на предварителната защита на противозаконните транспорти на боклуци в Европейски Съюз .

" Заради пожарите на сметищата държавното управление обмисля да окаже по-голяма поддръжка на локалните общности при изхвърлянето на боклуци - служителите сигурно ще усетят засилен напън да работят в този момент, преди изборите ", споделя Магдалена Ходовник , Euronews .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР