Огромна тракийска гробница откриха български учени в най-голямата могила на

...
Огромна тракийска гробница откриха български учени в най-голямата могила на
Коментари Харесай

Откриха огромна тракийска гробница край Пловдив

Огромна тракийска гробница откриха български учени в най-голямата могила на Балканския полуостров - Малтепе край пловдивското село Маноле.

Екип от археолози попада на находката, чийто аналог е открит само в римския град Виминациум, намиращ се в днешна Сърбия, написа NOVA.

Директорът на районния археологически музея в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов разясни пред Българска телеграфна агенция, че тази година при следващото археологическо изследване на могилата, което е почнало пред две години, екипът му откри покрива на монументална гробница, на дълбочина 5 метра от върха.

Тя е с размери 7 на 7 метра, а в дълбочина, съгласно геофизичните измервания се допуска, че височината на гробницата е 4-5 метра.

Правят незабавна инспекция на положението на гробницата на Севт III​

Такъв вид гробница не е откривана до момента в района на Пловдив
 Доц. доктор Костадин Кисьов Доц. доктор Костадин Кисьов
Тази гробница е доста забавна, защото подобен вид гробници, като структура до момента не е откривана в района на Пловдив, сподели Кисьов. Изградена е от правоъгълни тухли в ъглите с ломени камъни, споени с бял хоросан.

Интересното е, че аналог на тази гробница, като размери, като метод на създаване, като форма и структура е открит в императорска гробница, в римския град Виминациум в днешна Сърбия, която е към този момент експонирана като се допуска, че в нея е заровен император Марк Аврелий Карин /283-285 г./.

"Могилата в Маноле надали е императорска ", сподели Костадин Кисьов.

Той допусна, че става въпрос за гробница на тракийски благородник, обвързван с ръководството на Филипопол, града метрополия на провинция Тракия.

Археолози откриха златно богатство край Свещари

"Надяваме се да бъде открит някакъв надпис или друго доказателство, с което да свържем гробницата ", споделя още археологът.

Гробница датира от средата на 3-ти век след Христа, за това се съди по откритите монети и употребяваните строителни материали.

Около самата гробница в нейната горна част са открити бронзови немски монети на разнообразни императори от този интервал, средата на 3-ти век, това е времето на така наречен "войнишки " императори в Римската империя. Археологът уточни, че императорската гробница в Сърбия е от същия интервал.

Състоянието на гробницата на "Малтепе "

За страдание огромна част от гробницата на "Малтепе " е разрушена от иманяри в предишното, тъй като се намира не в основата на могилата, а във върха, сподели шефът на РАМ-Пловдив.
 " Музей навън Малтепе " преди формалното разкриване
Той изрази вяра иманярите да не са стигнали до гробната камера и разясни, че това ще се разбере в хода на бъдещите изследвания, които са почнали преди две години. Това е една от най-големите могили по нашите земи.

Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит при разкопки в България

В момента работещите на място експерти разкриват южната стена на гробницата, в дълбочина един метър, където има големи каменни блокове, някои от тях с профили, което демонстрира, че е допустимо върху тази структура, т.е. върху покрива на гробницата да е имало някакъв паметник, изправена скулптура на провидение или на този, който е заровен вътре.

В умозаключение Костадин Кисьов сподели, че е сигурен, че могилата ще сервира още доста изненади, тъй като проучвателните действия в този момент са 15 метра над котата, основата на могилата. Кисьов допусна, че ще са нужни още две години, с цел да бъде оголен целият гробен комплекс.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР