Огромна трагедия с мигранти и по друг основен канал за

...
Огромна трагедия с мигранти и по друг основен канал за
Коментари Харесай

Дървена лодка с мигранти потъна край бреговете на Италия, загиналите са 59, сред тях 12 деца

Огромна покруса с мигранти и по различен главен канал за трафик към западна Европа - този през Средиземно море. Дървена лодка потъна край крайбрежията на Южна Италия и това лиши живота на 59 мигранти, в това число 12 деца. Оцелели са 81 от хората на борда, 20 са в болница.

Един от оживелите е задържан по обвинявания в трафик на хора, показват италианските управляващи. По мотив случая ръководителят на Еврокомисията прикани за " удвоени старания " за промяна на правото на леговище в Евросъюза.

Потъналата лодка е тръгнала от Турция преди няколко дни с мигранти от Афганистан, Иран и други страни. В условия на неприятно време дървеният кораб се е разрушил в скалите край морския курорт Стекато ди Кутро на източното крайбрежие на Калабрия.

Потресен локалният кмет акцентира пред италиански медии, че е видял нещо, което никой не желае да вижда. Отломки от лодката са разпръснати по брега. Първоначално морето е изхвърлило 27 мъртви тела, доста други са били открити след това във водата, показват италиански организации.

Според оживелите на лодката, потеглила от Измир, е имало сред 140 и 150 души, в това число деца. Спасените са най-вече от Афганистан, неколцина от Пакистан и семейство от Сомалия.

Италианският министър председател Джорджа Мелони изрази " дълбока горест " поради нещастието. Тя упрекна трафикантите на хора и даде обещание да блокира пунктовете за отплаване. След като пое властта през октомври нейното дясно държавно управление взе корав курс по миграцията. В четвъртък Народното събрание в Рим одобри нови строги закони против благотворителни организации, които избавят мигранти.

Мелони упреква тези организации, че предизвикват рисковите плавания до Италия. Неправителствените организации акцентират, че мигрантите потеглят без значение дали наоколо има избавителни лодки и без тях хората в неволя единствено ще остават без помощ.

Вътрешният министър Матео Пианте-доси също се изрече против плаванията, които по думите му оферират на мигрантите " заблуда за по-добър живот в Европа ", обогатяват трафикантите и провокират нещастия.

Папа Франциск, който е наследник на италиански имигранти в Аржентина съобщи, че се моли за всеки от корабокрушенците.

" Моля се за всеки от тях, за безследно изчезналите, и за тези, които са оживели. Благодаря на всички, които им оказват помощ и оказват подпомагане. Дева Мария да оказва помощ на тези братя и сестри ", съобщи папа Франциск.

Италия е един от главните входни пунктове за мигрантите към Европа по море. Така нареченият Средиземноморски маршрут е един от най-опасните в света. По него от 2014-та са починали или изчезнали 17 хиляди души, в това число 220 единствено тази година, показва Организация на обединените нации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР