Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските

Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските ...

Огромен внос на гръцки череши подбива пазара у нас.


Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските производители, предаде Нова телевизия. "Липсва всякакво спокойствие. Не знаем на колко ще бъде цената в края на деня. Има хаос и при пунктовете. Едни искат дребни, други едри. В момента делим с работниците. Те получават 40-50 стотинки за килограм, а пунктовете засега изкупуват на 1 лев", обясниха производителите.

От 1 юни жандармерията пази масивите, има и пропускателни пунктове. "Българската череша не е толкова едра като гръцката. И е сладка. Киселата е гръцка. Сезонът се очертава като добър. Проблем е времето заради валежите", обясниха още производителите.

България има нереализиран потенциал за износ на череши, който се оценява на около 700 000 долара годишно. Това показва анализ на консултантската компания за агробизнес "ИнтелиАгро", който беше публикуван в разгара на прибиране на реколтата. Тази година тя е много добра за разлика от последните три, които бяха лоши за земеделците заради времето. Общо над 13 000 хектара са били засети с череши, а произведената от тях продукция възлиза на 55 309 тона през миналата година. Средният добив от декар е 550 кг, показват данни на Министерството на земеделието.

Източник: duma.bg