Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските

...
Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските
Коментари Харесай

Огромен внос на гръцки череши подбива пазара у нас

Огромен импорт на череши от Гърция нанася вреди на българските производители, съобщи Нова телевизия. " Липсва всякакво успокоение. Не знаем на какъв брой ще бъде цената в края на деня. Има безпорядък и при пунктовете. Едни желаят дребни, други едри. В момента разделяме с служащите. Те получават 40-50 стотинки за кг, а пунктовете към този момент изкупуват на 1 лев ", обясниха производителите.

От 1 юни жандармерията пази масивите, има и пропускателни пунктове. " Българската череша не е толкоз едра като гръцката. И е сладка. Киселата е гръцка. Сезонът се обрисува като добър. Проблем е времето поради преваляванията ", обясниха още производителите.

България има неосъществен капацитет за експорт на череши, който се прави оценка на към 700 000 $ годишно. Това демонстрира разбор на консултантската компания за агробизнес " ИнтелиАгро ", който беше оповестен в разгара на прибиране на реколтата. Тази година тя е доста добра за разлика от последните три, които бяха неприятни за земеделците поради времето. Общо над 13 000 хектара са били засети с череши, а създадената от тях продукция възлиза на 55 309 тона през предходната година. Средният рандеман от декар е 550 кг, демонстрират данни на Министерството на земеделието.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР