Огромен мраморен блок с приблизително тегло от половин тон откриха

...
Огромен мраморен блок с приблизително тегло от половин тон откриха
Коментари Харесай

Археолози откриха мраморен блок от 3-ти век, поредно доказателство за голямо антично светилище на Балък дере

Огромен мраморен блок с почти тегло от половин звук откриха археолозите в калето на местността, покрай ивайловградското село Хухла. Ръководителят на екипа Ивайло Кънев, основен организатор в Националния исторически музей, заяви за „ Нов живот “, че той е леко дъговиден с размери метър на 50 сантиметра в основата, с височина 1,50 м и почти тегло от 500 кг. Според учения, блокът е бил част от огромна постройка. Само преди ден археолозите намират и огромен плочник, част от улица от късно античната епоха.

Копаейки в нов неразучен квадрат, те откриват жилище от 13-ти век. При неговото създаване мраморният блок от 3-ти век е бил употребен като укрепителен детайл. Това е следващото доказателство в поддръжка на хипотезата на Ивайло Кънев, че на Балък дере е имало огромно светилище по времето на император Теодосий Велики. Той е най-известен с ревностното налагане на християнската вяра, въвеждайки решителна възбрана на всички други култове и ереси в империята. При неговото ръководство са сринати и унищожени езически монументи и постройки и това води до сложното определяне на античните хоризонти през днешния ден, споделя ръководителят на експедицията Ивайло Кънев.

Крепостта се намира единствено на 30-тина километра от Адрианопол, сегашен Одрин, на входа и изхода от Родопите към Тракия, на брега на една от античните реки в Югоизточна Европа – Арда.

Проучванията в землището на село Хухла се организират от 2007 година в търсене на огромно светилище в Родопите. Досегашните разкопки сочат, че „ в началото на този невисок връх, в меандрите на местността „ Балък дере “ и Арда, е имало построено езическо светилище от античността. След разгрома на император Валент на 9 август 378 година край Адрианопол и унищожаването на административния център във вила „ Армира “, ръководството на региона през късната древност се реалокира тук, напомня Ивайло Кънев.

Голямата късноантична постройка, която открихме при предходни експедиции, е Принципия – седалище на шефа. В началото на 7 век центърът на Балък дере е бил погубен и администрацията се реалокира на Лютица, споделя археологът.

По време на тазгодишната експедиция в откритото средновековно жилище археолозите намират неповторими артефакти: камбана, сребърен пръстен, както и рамена от амфора с гръцки букви.

От началото на разкопките Ивайло Кънев събира прашинка по прашинка доказателства за съществуването на антично светилище на Балък дере. Археолозите са разкрили доста артефакти като мраморна колона с надпис, отдаден на антично провидение, започващо с буквата „ А “. Според археолога това може да е светилище на Аполон или Асклепий, сравнимо по значителност с най-големите паметни центрове през Античността.

Имаме задоволително податки от епохата на Рим – монети, керамики, надписи. Ясно ни е защо става въпрос. Продължаваме работа. Площта е над 10 декара с два метра културен слой. Това е голяма изкопна активност. За 10 години сме проучили 2-3 %. Ще се копае на това място още 50-60 години, приключва Ивайло Кънев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР