Огорчен съм, че не бях повикан в парламентарната комисия по

...
Огорчен съм, че не бях повикан в парламентарната комисия по
Коментари Харесай

Проф. Минеков: Бяхме предложили проектобюджет за МК със 184 623 000 лв. над досегашния

" Огорчен съм, че не бях извикан в парламентарната комисия по просвета, с цел да покажа направените напъните за бюджета на Министерството на културата . В последните месеци работихме старателно с Министерство на финансите. В следствие стигнахме до плана за бюджет на МК, за който предложихме средства в размер на 184 623 000 лв. върху досегашния бюджет от 244 милиона лв. , само че имайте поради, че от тях 211 (милиона - б.р.) са дотация на МФ ".

Това сподели пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебните държавни управления на Стефан Янев.

Той уточни, че Министерството на културата и парламентарните партии в 45-ия и 46-ия парламент са били постигнали единодушие за увеличение на бюджета за просвета :

" Още в първия длъжностен кабинет направихме срещи с представителите на партии, най-много с тези, които в този момент са в четворната коалиция. Стигнахме до извода, че повишаване с 1%, което беше фантазия за мнозина, не е допустимо. Но годишно повишаване с 0,2 стъпка към Брутният вътрешен продукт, в този момент е 0,6, е допустимо да се случи, до момента в който един ден стигнем до заветното най-малко 1,6. Това би било добре за Министерството на културата. Усещам някаква невярност от това, което мислехме и не се получи ".

Проф. Минеков показа, че остава с възприятието, че новите ръководещи нямат ангажимент към положението на българската просвета :

" Не виждам никакви дейности. По някакъв метод МК би трябвало още веднъж да проработи . То е потънало в бедност отвред - освен министерството, само че и всички структури в него ".

По думите му не е вярна информацията, показана по време на Парламентарния надзор от министъра на културата Атанас Атанасов в отговор на въпрос от депутата Тома Биков, че за месеците, в които Минеков е бил министър, е раздал на четирима свои съветници в политическия кабинет общата сума от 75 650 лв. :

" Това е неистина . Средната заплата в МК е 2000 лв., там се движат и заплатите на съветниците. Министърът не е излъгал, просто не е пояснил , а и министърът не прави заплати в министерството ". 

В МК са раздадени от новото управление ДМС-та, макар че ведомството е било наречено от министър Атанасов " административно тресавище ", разяснява още Велислав Минеков.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Велислав Минеков в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР