Огнището, откъдето най-вероятно чумната епидемия от ХIV в. (Черната смърт)

...
Огнището, откъдето най-вероятно чумната епидемия от ХIV в. (Черната смърт)
Коментари Харесай

Русия е заразила Европа с Черната смърт?

Огнището, откъдето най-вероятно чумната зараза от ХIV в. (Черната смърт) е тръгнала към Европа, е било намерено в Русия.

Международен екип от откриватели са намерили всеобщ гроб в село Лаишево (в южната самостоятелна република Татарстан). Учените са открили, че гибелта на хората е настъпила през 1346 година "При изследването на останките ние разбрахме и от какво са умряли хората. Те са си отишли от заразното заболяване, тъй като открихме Yersinia pestis (микроорганизъм, считан за извършител на чумата). Това е най-източната точка в Европа, където са открити най-ранните случаи на Черната гибел на Стария континент. Нашата находка не оборва изказванието, че заболяването е пристигнала от Азия, само че анализът ни показва точното местонахождение на първите жертви на чумата в Европа ", е споделил един от учените, представен от лента.ру.

Черната гибел се е популяризирала от Кримския полуостров в Европа посредством плъхове на кораби. Епидемията, засегнала даже Исландия, от 1346 до 1353 година е умъртвила към 20 млн. души на Стария континент. Приблизително толкоз жертви е взела и Първата международна война (1914-1919 г.).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР