Огласено от звуците на чанове начало на 20-ото издание на

...
Огласено от звуците на чанове начало на 20-ото издание на
Коментари Харесай

Кукери гониха злите сили в Симитли

Огласено от звуците на чанове начало на 20-ото издание на кукерския фестивал в Симитли сложиха локални пазители на кукерската традиция. Тази заран поданици на кварталите в Симитли и близките села се събраха пред постройката на Общинската администрация, с цел да раздрънкат звънци и ознаменуват началото на фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “. Малко след 9:00 часа централният площад в града стартира да се изпълва от мъже и деца, запасани с чанове и хлопки, а отвред пристигаха още групи, които се сливаха с множеството на площада, споделя Българска телеграфна агенция. 

В 9:30 часа шумното шествие, водено от кмета на общината Апостол Апостолов, потегли през центъра на града, развявайки българския трикольор, с цел да доближи до стадион „ Септември “, където шумно приветства всички посетители, които почетоха двадесетото издание на фестивала. На тревата с купи беше изписано цифрата „ 20 “, което множеството мъже и деца обкръжиха, скачайки с тежките звънци, които се чуваха и отвън стадиона. 

Кметът на Симитли Апостол Апостолов описа, че концепцията за дефилето се е родила непринудено, само че резултатът е доста зрелищен. Харесаха го всички и отново по този начин, напълно непринудено, всички взехме решение, че и идващите години би трябвало да откриваме фестивала по същия метод “, уточни общинският кмет, под чийто патронаж се организира „ Симитлия – Древната земя на кукерите “. 

Тази година във фестивала, който е двудневен, дефилират повече от 10 хиляди участници от цялата страна. Това дава опция на феновете да се допрян до кукерските обичаи от другите краища на България, до атрактивни костюми и маскарадни игри. Всяка от групите демонстрира и достоверен бит, който се предава от генерации, с цел да доближи до наши дни. 

Участници в дефилетата описаха за традициите, които групите им съхраняват. Станислав Стоянов от кюстендилското село Жабокрът сподели, че групата взе участие от доста години във фестивала в Симитли, имат и доста награди. Персонажите, които пресъздават, са обичайни – собственик и господарка, младоженка и жених, имат и „ старци “, и облечени в кожи кукери, дрънкат звънци. В нашия край костюмите се вършат от кожи от овце, маските - също, поставят се рога, комфортни са за носене и доста красиви, добави Станислав Стоянов. 



За първи път на стадиона в Симитли дефилира групата на „ Белодрешковците “ от село Каравелово, община Карлово. Групата е от към 50 индивида, основана е през 1969 година и пресъздава танци, които са обичайни за интервала от Месопостна до Сирна неделя, описа за Българска телеграфна агенция ръководителят на групата Петър Дамянов. Дрехите на участниците са бели, а маските са украсени с цветя, които символизират настъпването на пролетта. 

Сред участниците тази година са и групи от общините. Сред тях са локални кукерски групи и Елин Пелин, Петрич, Костенец, Перник, Кюстендил, Павел баня, Тунджа, Карлово, Благоевград и други Организаторите са планували оценки за дефилетата на участниците на юбилейното издание на „ Симитлия – Древната земя на кукерите “, както и медали за най-младите участници във всяка от групите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР