Официалното откриване на ХХVIII Национален конкурс за изпълнение на унгарска

...
Официалното откриване на ХХVIII Национален конкурс за изпълнение на унгарска
Коментари Харесай

Шумен е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

Официалното разкриване на ХХVIII Национален конкурс за осъществяване на унгарска и българска литература, който се провежда от Институт Лист – Унгарски културен институт – София и Община Шумен, ще се състоя пред НЧ „ Добри Войников-1856 “ на пл. „ Възраждане “ в Шумен.

Общо 84 участници от София, Пловдив, Варна, Кюстендил, Враца, Асеновград, Шумен и други градове от страната ще се включат в тазгодишното издание на състезанието. 69 от тях са разпределени в петте възрастови групи, а 15 са декларирали присъединяване в категорията „ Дигитална лирика с Новател “.

Участниците ще изпълнят по собствен избор творби от унгарската и българската лирика, прозаичност и драматургия с общо времетраене 10 минути. Изпълнението на маджарски текст е наложително. Препоръчително е осъществяването на творби от творчеството на унгарския публицист Дюла Ийеш и на българската поетеса и писателка Блага Димитрова.

Жури с ръководител режисьорът Пламен Марков и членове артистът Веселин Мезеклиев и театроведът Деница Езекиева ще прави оценка изпълнителите.

Голямата премия „ Владимир Трандафилов “ се обезпечава от Министерството на културата на Република България и е в размер на 1000 лева Наградата на Институт Лист – Унгарски културен институт е една седмица посещаване в Унгария. Наградата на посланика на Унгария е предметна. Наградата на Община Дебрецен и Театър „ Чоконаи “ (Дебрецен) е посещаване в гр. Дебрецен, Унгария. Специалната премия на името на Иван Поповски за извънредно художествено осъществяване на участник от ІV-та група е в размер на 600 лева Специалната премия на компания „ Алкомет “ за възпитаници е на стойност 500 лева Наградата на гилдията на актьорите към Съюза на артистите в България – 300 лева Специалната премия на ШУ „ Еп. К. Преславски “ за студенти от ВУЗ по изкуствата – 300 лева Фирма „ Контракс “ връчва две награди по 400 лева Наградите в категорията за цифрова лирика се обезпечават от компания „ Новател “.

Конкурсът се осъществя с финансовата поддръжка на Община Шумен, Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария и Министерството на културата на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР