Официално бе открит бюст-паметникът на Христо Ботев, който Община Пловдив

...
Официално бе открит бюст-паметникът на Христо Ботев, който Община Пловдив
Коментари Харесай

Община Пловдив подари на японския град Окаяма бюст-паметник на Христо Ботев

Официално бе открит бюст-паметникът на Христо Ботев, който Община Пловдив подари на Окаяма.

Поводът е 50-годишнината от побратимяването на двата града.

Паметникът е ситуиран в един от най-красивите паркове на японския град. Стотици души отпразнуваха неговото разкриване и се включиха в съпътстващите събития по случай годишнината от побратимяването.

В церемонията по откриването на монумента присъединяване взеха кметът на Окаяма Масао Омори, посланикът на Република България в Япония Мариета Арабаджиева, ръководителят на общинския съвет в Окаяма и ръководителят на Асоциацията за другарство Окаяма-Пловдив.

В словото си кметът Масао Омори благодари на Община Пловдив и изрази убеденост, че откриването на паметника ще задълбочи връзката сред двата града още повече.

„ Пловдив е шестият най-стар град в света и има богата просвета. Хората са доста другарски настроени, тъй че в случай че към момента не сте били там, несъмнено би трябвало да го посетите “, акцентира още в речта си Омори.

По мотив празника кметът Здравко Димитров изпрати особено видеообръщение до Окаяма, в което насочва своите поздравления.

„ Христо Ботев е един от най-големите герои на България. Името му провокира у всеки българин възприятие на горделивост и благодарност. Дори 146 години след неговата крах ние продължаваме да пазим името му в сърцата си и да помним неговото героично дело. Надявам се, че жителите на Окаяма ще оценят паметника и постоянно ще се стопират пред него, с цел да научат повече за славната българска история “, се загатва в словото на градоначалника.

По време на откриването на бюст-паметника гостите на събитието имаха опцията да опитат ястия от българската кухня и да се допрян до културата на страната посредством осъществяване на български национални танци. Ученици от Езикова гимназия “Иван Вазов ” пък сътвориха особено видео във връзка церемонията, в което вършат къса презентация на Пловдив и описват за живота на Христо Ботев.

Бюст-паметникът, който е дело на скулптора Свилен Костадинов, е копие на този в Цар Симеоновата градина. През 2019 година делегация от Окаяма е на публично посещаване в Пловдив и остава мощно впечатлена от монумента на Христо Ботев. Те пожелават да разположат сходен в един от своите градски паркове, който да припомня за топлите другарски връзки сред побратимените градове. Същият  е и смисълът на статуята на героя от японския фолклор Момотаро в Цар Симеоновата градина, която Окаяма подарява на Пловдив във връзка 20-годишнината от побратимяването ни.

Половинвековната годишнина Пловдив и Окаяма честваха с редица събития. През лятото на Римския стадион беше открита галерия под надпис „ Окаяма: непозната – опозната “, а в ДК „ Борис Христов “ се организираха беседи и работилници по икебана за деца и за възрастни. В Окаяма означиха значимата годишнина с кулинарен фестивал с българска тема и галерия със фотоси от Пловдив.

Пловдив и Окаяма имат близки двустранни връзки от 1972 година, когато е подписано публично съглашение за побратимяване сред двете общини. Оттогава датират топлите другарски връзки, развиват се взаимноизгодни партньорски връзки, работи се по общи планове, един от които е годишният продан на възпитаници от езиковите гимназии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР