Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще

...
Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще
Коментари Харесай

Стартът на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден следобяд

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е хазаин на лятна Олимпиада за повторно в историята си след 1964-а година.

Токио 2020 трябваше да се състои предишното лято, само че за първи път в спокойно време Игрите бяха отсрочени с година поради пандемията от ковид. Covid-19 докара до големи загуби за квалифицираната за приемане на най-висшия състезателен конгрес страна, само че в последна сметка олимпийски игри ще има, въпреки и с година по-късно.

Японците не престават да изпитват съществени терзания за здравето на спортисти, съдии и други публични лица в столицата Токио, която ще бъде под изключително състояние и по време на двуседмичната конкуренция от 23 юли до 8 август и ще се организира в по-голямата си част без аудитория. Ваксинацията против ковид в страната закъсня и фактът, че тя не е наложителна за всички участници в Токио, повдига въпроси и спомагателни паники.

За никого не е изненада, че се появиха към този момент позитивни случаи за ковид в Олимпийското село, както и измежду делегациите на някои страни. Делегацията на Гвинея пък се отдръпна от присъединяване поради вируса, а по-рано през април Северна Корея разгласи, че няма да пусне спортистите си в Токио, с цел да не рискува тяхното здраве. Публичното мнение за Олимпиадата също не беше от най-положителните – по-голямата част от локалното население бе или за ново отсрочване на форума, или за анулация на Игрите.
Олимпиадата продължава да бъде разтърсвана малко преди откриващата гала и от кавги, които доведоха до уволнения и оставки. Бившият началник на Токио 2020 Йоширо Мори подаде оставка заради сексистки мнения и бе сменен от Сейко Хашимото. В последните дни композитор за откриващата гала – Кейго Оямада, се отдръпна поради остарели изявленията, в които заплашвал свои съученици с увреждания. Режисьорът на церемонията за старт на Игрите Кентаро Кобаяши подаде оставка поради присмиване на Холокоста и антисемитски смешки.
Въпреки трусовете, публичната съпротива, бавният ритъм на имунизация и оставки на основни фигури, Токио 2020 ще се организира с година забавяне, въпреки и при закрити порти в по-голямата си част. Олимпиадата започва с дуел по софтбол сред Япония и Австралия в сряда, в който домакините завоюваха с разгромното 8:1. 

Страната ни ще стартира присъединяване си в Токио в събота. Родната делегация е показана от 42 спортисти – 3 бадминтон (Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви), 3 бокс (Стойка Кръстева, Станимира Петрова, Даниел Асенов), 7 битка (Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин, Мими Христова, Айк Мнацаканян, Кирил Милов, Георги Вангелов), повдигане на тежести 2 (Божидар Андреев и Христо Христов), спортна гимнастика 1 (Дейвид Хъдълстоун), джудо 3 (Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов), кану каяк 1 (Станилия Стаменова), олимпийско карате 1 (Ивет Горанова), лека атлетика 5 (Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Инна Ефтимова, Тихомир Иванов), плуване 5 (Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров), спортна пукотевица 2 (Мария Гроздева и Антоанета Костадинова), ров и скийт 1 (Селин Али), тенис на маса 1 (Полина Трифонова) и художествена гимнастика 7 (Боряна Калейн, Катрин Тасева, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова).

Българското присъединяване в японската столица започва в събота, 24 юли, с груповата фаза на двойките в бадминтона, където се състезават сестрите Стоеви. Програмата с мачове стартира в 09:00 часа локално време. При положително стичане на събитията за нашите тимове, ансамбълът по художествена гимнастика ще затвори родното присъединяване с край на 8 август. Служебният министър на спорта Андрей Кузманов дойде в Токио и ще взе участие в откриващата гала. За страдание, международната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова отхвърли да пътува за Япония заради раздрана вътрешна странична връзка на дясното коляно, която постанова няколкоседмична усилена терапия за президента на Българския олимпийски комитет.

Международният олимпийски комитет и неговият президент Томас Бах, който неколкократно увери за „ безвредното осъществяване на Игрите “, успокоявайки локалното население на фона на скока на инфектирани с ковид, разгласи решението на МОК да възнагради Бризбън с домакинство на Летните игри през 2032 година. Домакините на идващите две летни олимпиади са към този момент ясни – Париж през 2024 и Лос Анджелис четири години по-късно. Освен това, от МОК приканиха за наличието на почитатели на Зимната олимпиада в Пекин през февруари 2022, която невиждано ще се състои шест месеца след края на Летните игри.
По стратегия " Хоризонт " на БНР и уеб страницата bnr.bg ще Ви осведомяваме за всичко най-интересно от Игрите с акцент българското присъединяване, посредством и на пратениците ни Антони Йорданов и Христо Денев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР