Официалният сайт на ЦСКА припомня да феновете за убедителната победа

...
Официалният сайт на ЦСКА припомня да феновете за убедителната победа
Коментари Харесай

Пет гола на Бербатов и пистолет, насочен срещу... пресаташето на ЦСКА

Официалният уебсайт на ЦСКА напомня да почитателите за безапелационната победа с 8:0 над молдовския Конструкторул в шампионата за Купата на УЕФА през 2000 година, когато Димитър Бербатов означи пет гола. Мачът се играе на днешния ден – 24 август. Преди това е първата среща в Молдова, когато „ алените ” печелят още веднъж – този път с 3:2. Въпросният дуел обаче влезе в историята най-много с екшъна на трибуните, сътворен от ексцентричната шефка на Конструкторул Елвира Ротариу и един от телохранителите й.

Вижте цялостния текст от уеб страницата на ЦСКА:

24 август 2000 година ще остане един от паметните дни в историята на ЦСКА. Не толкоз с името на противника на алените, нито с гръмката победа, а с върхът, който слага Димитър Бербатов. Нападателят осъществя пет попадения при домакинския триумф с 8:0 против молдовския Конструкторул в предварителния кръг от шампионата за Купата на УЕФА - досега нито един различен футболист с алена фланелка не го е реализирал в един мач в евротурнирите.

Това е най-резултатната победа на ЦСКА в шампионата за Купата на УЕФА. За КНК армейците държат върха на клуба с 9:0 против финландския Хака (1970/71). А в шампионата за КЕШ алените записват триумф с 8:1 вкъщи против румънския Динамо Букурещ в първия си сезон в евротурнирите - 1956/57.

" Такива мачове не се не помнят, беше ми вторият в евротурнирите с екипа на ЦСКА и първи на " Армията ". Аз открих резултата от дузпа - първият ми гол за армейците в Европа. Преди това бяхме победили с 3:2 като посетители в Молдова. Имахме самочувствие. След като вкарах, след мен се разписа и Светльо Петров, отново от дузпа, а Димитър Бербатов се развихри и вкара пет попадения. Това беше една от най-резултатните победи на ЦСКА в евротурнирите ", показа пред CSKA.BG Тодор Янчев, който сега дружно с Анатоли Нанков е асистент треньор на Стойчо Младенов в казахстанския Кайсар.

Бербатов, който тъкмо година преди този момент (24 август 1999 година) прави дебюта си за ЦСКА в евротурнирите против Портадаун (б.а. - в шампионата за Купата на УЕФА 5:0 на реванша в София), вкарва общо 7 попадения против Конструкторул. Нападателят се разписва два пъти и при триумфа с 3:2 като посетител в Молдова в първата среща.


Първият мач против Конструкторул се играе в едно селце - Спея, което е на 70 км от столицата Кишенев.

„ Теренът беше ексцентричен, не беше по никакъв начин добър. Някакъв предприемач го беше построил това „ оборудване ", с цел да играят всички тимове при него, да му заплащат пари. Помня, че и собственичката на Конструкторул извади револвер в ложите на стадиона ", напомня пред CSKA.BG Георги Антонов.

В Молдова локалната преса написа: " Конструкторул е непретенциозен тим с шантав президент ". Визира се една от най-богатите по това време дами в страната - Елвира Ротариу, която е с голямо самочувствие. Преди дуела в Спея локалните публицисти предизвестяват българските си сътрудници, че Ротариу има избухлив манталитет и може да стане ужасно, в случай че не е в добро  въодушевление.

На полувремето ЦСКА води с 2:1, а един от телохранителите на госпожа Ротариу вади револвер и го насочва към пресаташето на алените Игор Марковски. Гледката става пред очите на българската делегация, която е водена от изпълнителния шеф на клуба Стойне Манолов. Охранителят беснее от съдийството, а Елвира крещи в ложите, че българите са подкупили испанския рефер Фернандо Мендес със 100 000 $.

Екшънът не остава прикрит от погледа на делегата на УЕФА, който разказва всичко в отчета си.

" Само в първия мач ни затрудниха, в Молдова победихме с гол в края, когато Константин Мирчев осъществя дузпа в 90-та минута. В София мачът беше друг, тогава си пролича и разликата в класите. Димитър Бербатов вкара пет гола, само че и доста изпусна. Можеше да реализира и още по-голям връх. Той беше доста млад тогава. На полувремето му споделих да е по-съсредоточен и да не пропуща толкоз, а да вкарва всяко състояние, тъй като това остава в историята и той ще е част от нея ", описа пред CSKA.BG Георги Антонов.

Армейците откриват резултата от дузпа, тъкмо изпълнена от Тодор Янчев в 16-та минута, а 120 секунди по-късно Светослав Петров удвоява, също от 11-метров углавен удар. След това идва ред и на Бербатов, който вкарва поредно пет пъти в молдовската врата - в 36-та, 40-та, 43-та, 55-та и 78-та минути. Крайното 8:0 оформя Христо Янев 8 минути преди последния съдийски сигнал.

На реванша - дежа вю. Госпожа Елвира Ротариу отново недоволства и на всеослушание афишира, че основният арбитър е корумпиран поради двете дузпи, които отсъжда в интерес на ЦСКА. След края на срещата афишира, че клубът ще пусне тъжба до УЕФА, тъй като ЦСКА бил употребявал нередовни състезатели и добавя: " Скоро ще избухне бомба. Българите ще бъдат изхвърлени от евротурнирите! "

Ротариу се оказва и оракул, защото УЕФА в действителност вади от евротурнирите тим. Но не ЦСКА, а Конструкторул, а повода е изваденият в Спея револвер.

Съставът на ЦСКА против Конструкторул в София: Евген Немодрук, Емил Кременлиев, Иво Тренчев, Александър Томаш, Станислав Ангелов (56-Георги Антонов), Тодор Янчев, Христо Янев, Светослав Петров (46-Методи Деянов), Костадин Видолов, Владимир Манчев (42-Асен Букарев), Димитър Бербатов
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР