Официалният отказ на президентската институция на предложението и приложените към

...
Официалният отказ на президентската институция на предложението и приложените към
Коментари Харесай

Президентът окончателно отказа на кабинета да освободи главния секретар на МВР

Официалният отвод на президентската институция на предлагането и приложените към него претекстове на Министерски съвет за отстраняването на основния секретар на Министерство на вътрешните работи към този момент е изпратен на отрасловото министерство, оповестиха от прессекретариата на президента.

Преди седмица вътрешният министър Калин Стоянов изпрати стимулирано искане за това към президента, откакто предлагането му беше утвърдено от кабинета. Преди това премиерът Николай Денков съобщи, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил стимулирано искане до президентството, с което изисква промяна на Петър Тодоров, с който има разлики за това по какъв начин би трябвало да бъде координирана и обезпечена работата в министерството.

След държавното съвещание министър Стоянов съобщи, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи е виновен за неналичието на организация и надзор върху действия в Министерство на вътрешните работи, което е в директна връзка с настъпилата гибел на шестима полицейски чиновници на министерството, при осъществяване на служебните им отговорности, в границите на извънредно къс интервал от време.

Президентът отговори с публична позиция, че за него тази рокада е политически стимулирана и се явява продължение на пълномащабната чистка в Министерство на вътрешните работи. От " Дондуков " 2 обясниха, че претекстовете към предлагането са " напълно политически и са продължение на пълномащабната чистка в Министерство на вътрешните работи ".

" Мотивите към предлагането за премахване на основен комисар Петър Тодоров от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи са напълно политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените причини за неналичието на организация и надзор върху дейностите на Министерство на вътрешните работи са в остро несъгласие с Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023 година на самото Министерство на вътрешните работи. В личните си отчети Министерство на вътрешните работи регистрира по-добри резултати и във връзка с записаните, и при разкритите закононарушения ", се споделяше в позицията на президента.

Калин Стоянов отхвърли обвиняванията на президента, че е политически стимулирано решението на кабинета по отчет на МВР-министъра, за промяната на основния секретар на вътрешното министерство и че иде тирада за политическа чистка. И даде да се разбере, че няма да се откаже от желанието си да освободи основния секретар Петър Тодоров.

" От позицията на президента оставам с убеждението че президентът ще вземе своето решение без да вземе под внимание всички случаи, които изредих в изпратения от мен стимулиран отчет за пропуски в работата му ", сподели министърът още преди дни. " Абсолютно нищо политическо няма в това, с стимулирания отчет до президента аз извършвам едно свое пълномощие ", безапелационен е той. И трансферира отговорността на Петър Тодоров за убитите двама служители на реда в Бургас.

" Това са пропуски, които в случай че може би не бяха позволени към оня миг, ние през днешния ден нямаше да сме тук. Ако не бяха позволени основни пропуски, може би през днешния ден килърът на Митко от Цалапица щеше да бъде там, където му е мястото - в ареста, с непрекъсната мярка " задържане под стража ". И може би в случай че не бяха позволени тези пропуски, през днешния ден сред нас щеше да бъде жив психологът от София, който беше погубен ", разяснява Калин Стоянов

Самият основен секретар Петър Тодоров разяснява позицията на президента, като разясни, че е склонен с нея, тъй като това е истината. " Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и за първото полугодие на 2023 година демонстрират доста ясно дали Министерство на вътрешните работи се оправя добре. Там, видно от изнесения отчет, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е нараснала с 5% ", сподели тогава Тодоров.

Подкрепи го и някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев, който укори Калин Стоянов, че употребяват за опрощение на рокадата гибелта на двамата служители на реда, прегазени от рейс с мигранти в Бургас.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР