Официални гости на празника на русенската Алма Матер бяха г-н

...
Официални гости на празника на русенската Алма Матер бяха г-н
Коментари Харесай

Русенският университет отбеляза тържествено началото на новата учебна година

Официални посетители на празника на русенската Алма Матер бяха господин Иван Иванов – депутат, господин Пенчо Милков – кмет на Община Русе, господин Димитър Недев, господин Енчо Енчев, госпожа Магдалина Илиева - заместник-кметове на община Русе, господин Данаил Ковачев – регионален шеф на Област Русе, господин Иво Пазарджиев – ръководител на Общински съвет - Русе, Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Наум, отец Марин – представител на Русенска света митрополия и доктор Росица Георгиева – шеф на Регионално ръководство на образованието - Русе.



Водещ на церемонията беше проф. доктор Пламен Кангалов - заместник-ректор по образователната работа. Той разгласи, че с най-голям бал за академичната 2023/24 година в Русенския университет са признати общо 51 нови студенти.

Ректорът - учен Христо Белоев, приветства студентите и ги увери, че Русенският университет ще сътвори всички предпоставки те да получат умения, които да им оказват помощ да се наредят измежду интелектуалните водачи на нашата нация. Пожела им пътя, по който са тръгнали да бъде сполучлив и важен и им благодари, че са избрали Русенския университет. Той поздрави гостите и преподавателите от името на академичното управление и означи, че в аудиториите, образователните зали и лабораториите тази година влизат 1500 нови студенти.

През миналата образователна година Русенския университет стана един от десетте научно-изследователски университети в България. Изграден е към този момент новият научноизследователски комплекс, който ще даде нови благоприятни условия за развиване на научноизследователската и иновационната активност. Обновяват се образователни зали и лаборатории. Оптимизирани са редица съществени действия и се електронизират главните системи за работа със студентите и преподавателите. Ректорът – акад. Христо Белоев заключи, че за Русенския университет пътят е единствено напред и нагоре.

Кметът на Община Русе – господин Пенчо Милков също се обърна към първокурсниците, като съпостави новия стадий в живота им с олимпийския цикъл. Той посъветва студентите да се възползват оптимално от изискванията за рационализиране, които висшето учебно заведение ще им даде, тъй като годините прекарани в Русенския университет ще предопределят тяхното бъдеще.

Областният шеф на Област Русе - господин Данаил Ковачев и ръководителят на Общински съвет - Русе - господин Иво Пазарджиев също окуражиха младежите в устрема им да придобият качествени познания и умения в Русенската Алма Матер, която по думите на господин Пазарджиев е „ банката от фрагменти за всички сфери на развиване в нашия град “.

Русенският митрополит Наум напомни, че университетът „ наследява и доразвива богатата традиция да се основават учени, общественици и духовни водачи в нашия край “ и пожела на всички сполучлива и благословена образователна година.

Своето обръщение към сътрудниците си насочи ръководителят на Студентския съвет – Ангел Иванов, студент в компетентност „ Право “.

Рая Сотирова, първокурсничка от компетентност „ Право “, призната с най-голям спортен бал, показа със своите сътрудници убедеността си в думите на писателя фантазьор Айзък Азимов: „ Образованието не е нещо, което можеш да завършиш “ и ги прикани да следват своите цели настойчиво.

Своите благопожелания и приветствени адреси по случай началото на новата академична година в Русенския университет изпратиха: Президентът на Република България – господин Румен Радев; Министърът на образованието и науката – господин Галин Цоков; Министърът на Труда и обществените грижи – госпожа Иванка Щалапатова; регионалните шефове на областите Разград, Силистра и Видин. Поздравителни адреси бяха получени и от още доста други държавни, неправителствени и частни организации, които работят сполучливо с университета.

Г-н Румен Радев – президент на Република България в своя приветствен адрес написа: „ Убеден съм, че с неуморната работа на академичната общественост, както и с високите упоритости на всички ученици, ще се продължи традицията университетът да затвърждава и надгражда високия си теоретичен престиж на национално и интернационално равнище.

Днес Русенският университет “Ангел Кънчев “ въплъщава постоянството в стандарта на образование и просвета, характерен за водещите в Европа висши образователни институции. Давайки на студентите си модерни теоретични и на практика познания и подготвяйки ги за актуалните и бъдещи провокации, той образува бъдещи водачи ”.

След формалното празненство, откриването на новата 2023/2024 академична образователна година продължи по факултети, където първокурсниците се срещнаха с деканските си управления.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР